Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

3D térkép készül az északi-sarki jégrétegről

2012.07.03. 10:51

A Greenpeace környezetvédő szervezettel együttműködő tudósok expedíciót indítanak a Spitzbergákra, hogy háromdimenziós modellt készítsenek az északi-sarki jégréteg valódi formájáról. A kutatócsoportot a Cambridge-i Egyetemen tanító Peter Wadhams vezeti.

A tudósok egy önjáró tengeralatti kabin segítségével mérik fel a jégtakaró tenger alatti részének vastagságát, lézerszkennerekkel pedig a kiemelkedő részt. Így olyan háromdimenziós modellt kapnak, amely tartalmazza a jégfelszín felmelegedésének és lehűlésének váltakozása által okozott úgynevezett turolásokat (a jéglemezek egymásra, illetve a partra tolódása) is.

„A turolások, amelyek az 50 méteres mélységet is elérhetik, számban és vastagságban sokkal gyorsabban csökkennek, mint maga a jégréteg" – hangsúlyozta Wadhams professzor. „Azt kell megértenünk, hogy elolvadnak, szétesnek vagy mindkettőt egyszerre" – tette hozzá.

A jégtakaró modellezése a második szakasza annak az egyhónapos expedíciónak, amelynek során a Greenpeace hajója, az Arctic Sunrise (Északi-sarki Napkelte) nemzetközi legénységet is visz magával a Föld minden lakható kontinenséről. A környezetvédő szervezet kampányának célja, hogy megvédje az Északi-sarkot a kőolajfúrásoktól és az ipari méretű halászattól.

A Greenpeace emlékeztetett arra, hogy a Shell kőolajipari óriásvállalat a közeli hetekben tervez feltáró fúrásokat kezdeni Alaszka közelében északi-sarki tengeri helyszíneken, az orosz Gazprom gázipari óriáscég pedig szintén tengeri feltáró fúrásokat tervez a nyárra az Északi-sark térségében.

A szakértők 900 ezer milliárd dollárra becsülik az északi-sarki kőolajkészletet, amelyre a környező országok – Oroszország, Kanada, Norvégia, Dánia és az Egyesült Államok – egyaránt szemet vetettek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?