Munkába állt a NASA feketelyukvadásza

2012.07.04. 19:46
Elkészítette első felvételeit a NASA feketelyukvadász teleszkópja, amely az egyik legismertebb röntgenforrást, a Cygnus X-1-et vizsgálta. A 165 millió dolláros NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array/Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrács) alig két héttel indulása után, június 28-án készítette a képeket.

A Cygnus X-1-ről az új röntgencsillagászati műhold által készített felvételek lényegesen élesebbek, mint az objektum korábbi megfigyelései során valaha látottak. "Első ízben közvetlenül fókuszálhattunk a világegyetem magas energiájú röntgenforrásaira. Ez olyan, mint amikor új, erősebb szemüveget veszünk fel és hirtelen kitisztul körülöttünk a világ" - fogalmazott Fiona Harrison, a Kaliforniai Műszaki Egyetem csillagásza, a NuSTAR-program vezető kutatója.

A feketelyukvadász űrteleszkóp következő célpontja a G2 1.5-0.9 katalógusjelű objektum lesz. Egy szupernóva maradványairól van szó, olyan csillagéról, amely sok ezer éve robbant fel a Tejútrendszerben. A NuSTAR feladatául kapta a 3C273 katalógusjelű objektum, egy 2 milliárd fényévnyire lévő fekete lyuk megfigyelését is. Az 550 kilométeres magasságban keringő NuSTAR röntgencsillagászati műszerei segítségével egzotikus kozmikus röntgenforrásokra vadászik más galaxisokban. Minimum kétéves küldetése során a röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi tartományában lévő, úgynevezett kemény röntgensugárzási forrásokat keresi majd, azt kutatva, hogyan formálódnak és növekednek a fekete lyukak, valamint hogy ezek a folyamatok miként hatnak az otthonukként szolgáló galaxisokra.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Az űrteleszkóp a fekete lyukak legbelsőbb régióit vizsgálja, ahol a forró anyag csaknem a fény sebességére gyorsul fel nagyenergiájú röntgensugárzást bocsátva ki. Ezekben a térségekben a fény is megtörik és eltorzul a fekete lyukak rendkívül erős gravitációjának következtében.A NuSTAR szupernóvák maradványait is kutatja, hogy a tudósok bővítsék az atomok képződésével kapcsolatos ismereteiket, valamint megfigyeli az aktív galaxismagok szélsőséges környezetét. A várakozások szerint az új űrteleszkóp felvételei százszor érzékenyebbek és tízszer nagyobb felbontásúak lesznek, mint a jelenleg működő röntgencsillagászai műholdak képei.  • Tippek
  • Hírek