Újabb elképesztő űrvideó a Földről

2012.07.07. 08:35

A nemzetközi űrállomásról fantasztikus kilátás nyílik a Földre, ezt űrfotók ezrei bizonyítják. Most egy ilyen fotókból összeszerkesztett, minden eddiginél látványosabb videó került ki Ron Garan NASA-űrhajós Google Plus-oldalára. Az ISS-en mérnöki feladatokat ellátó, mellékesen lelkes amatőr fotós asztronauta 178 napot töltött az űrállomás fedélzetén, és százszámra tette közzé az interneten a fényképeit. Többek között ezekből, illetve a NASA Johson Space Center központjának publikus űrfotókönyvtárának tartalmából vágta össze a videót egy mindössze 18 éves horvát fotós, Tomislav Safundzic, aki egy csapásra híres lett a munkájával.

Az ISS 400 kilométeres magasságban kering a Föld körül, nagyjából óránként 28 ezer kilométeres sebességgel. Naponta 16-szor kerüli meg bolygónkat, így az űrhajósoknak szinte óránként van lehetőségük megnézni a napfelkeltét vagy a naplementét odalenn. Ilyen távolságból jól látszanak a nagyvárosok fényei, de még a nagyobb éjjeli viharok villámai is. A leglátványosabb talán a sarki fény, aminek neonzöld gomolygása a videó egyik csúcspontja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla