Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

209 tanulmányt hamisított egy japán kutató

2012.07.09. 13:13

Retraction Watch nevű blog követte a japán orvosi egyetem, a Toho egy kutatója, dr. Fudzsii Jositaka, történetét, aki rengeteget publikált anesztézia (érzéstelenítés) területén. Úgy tűnik azonban, hogy dr. Fudzsii nem vette a fáradságot, hogy kiterjedt kutatásokat folytasson publikációihoz. A Toho egyetem nyilvánosságra hozta, hogy vizsgálatai alapján  a Fudzsii dolgozatainak alapjául szolgáló adatok túlnyomó többsége egyszerűen kitaláció.

A nyomozás szerint a kutató által jegyzett 212 tanulmányból összesen csupán három darabot támasztott alá valós adatokkal. Legalább 172 publikáció minden kétséget kizáróan koholt adatokból áll. Fudzsii azt állította, kísérletei mind kettős vakpróbán alakultak, és több intézményben végezte őket; emiatt nehezebb volt vizsgálatuk. Hogy biztosra menjen, egyszerűen odahamisította más intézmények munkatársainak aláírását, mintha azok együttműködtek volna.

A kutató hamis adatai több tucat szaklapban megjelentek, több intézményből, több szerzővel, valószínűleg különböző finanszírozási forrásokat is talált hozzájuk. Csak akkor vették észre a csalássorozatot, amikor az Anasesthesia nevű szaklap egy külsős szaktanácsadót alkalmazott Fudzsii munkájának vizsgálatára, amellyel nyilvánvaló problémák voltak: néhány eredményénél 1:1033 volt az esélye, hogy valós adatokon alapul.

Feltéve, hogy  Fudzsii összes hamisított tanulmányát visszavonják, új rekordot állít fel: eredménye majdnem duplája a tudományos publikációkban elkövetett csalások korábbi rekorderének. A Retraction Watch szerint magával az aneszteizológiával is lehet probléma, legalábbis erre utal, hogy az általuk az elmúlt négy évtizedben összesen visszavont tanulmányból 13 százalék szólt erről a területről.