Sarolta, Emese
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Expedíció indul a balti-tengeri ufóhoz

2012.07.10. 08:18

2011 nyarán járták be egy svéd mélytengeri kincsvadász csapat furcsa alakú sziklát árbázoló fotói a világsajtót. A hajóroncsok felkutatására specializált Ocean X Team búvárai először a szonáron fedezték fel a meghökkentő képződményt, aztán röviden és felületesen ugyan, de közelebbről is megvizsgálták. A szikla természetellenesen szabályos vonalai, és a Star Warsban szereplő űrhajóra, a Millenium Falconra emlékeztető formája miatt hamar az érdeklődés középpontjába került a lelet, számtalan elmélet született arról, hogy mi is lehet, ufótól titkos orosz katonai kísérletből származó roncson át az atlantiszi eredetű építményig.

A szikla nagyjából száz méterrel a tengerszint alatt fekszik a Balti-tenger fenekén egy öbölben, a svéd kincsvadászok a pontos koordinátáit nem árulták el (emiatt terjedt el az az elmélet is, hogy a bolondját járatják a világgal és egy Photoshop-trükk az egész). Mögötte több száz méteres nyom látszik, mintha becsapódott volna a tengerfenékbe, ahol hosszan csúszott, miközben lefékeződött és megállt. Furcsa módon a környezetében levő szikláktól eltérően nem látszik rajta iszap és más lerakódás nyoma, ez is arra utal, hogy nem régóta fekszik a tengerfenéken. Egyes hírek szerint enyhe, de a környezetétől egyértelműen elkülönülő sugárzás is mérhető rajta.

A szikla három méter magasan emelkedik ki a tengerfenékből, és a tetején furcsa, szabályos kör alakban lerakott kőformációkat láttak a búvárok, mintha tűzrakó helyek lennének. Legjobban azonban a szabályos derékszögek, a lekerekített formák sokkolták a felfedezőket, akik szerint valósággal ordít a szikláról, hogy nem természetes képződmény. Az anyaga sem természetes kőnek tűnt, inkább betonra emlékeztetett. Később a sziklától 200 méterre egy hasonló, de kisebb, fémes színű képződményt is felfedeztek, de a forrásaik elfogytak, és abba kellett hagyniuk a kutatást.

A képződményhez most komoly expedícióval tér vissza a svéd csoport, július 9-én indultak el a helyszínre, ahol a tervek szerint 21-éig annyi merülést végeznek majd el, amennyit csak tudnak. A búvárok mellett távirányítású, nagy felbontású kamerákkal felszerelt robotok, és egy mini tengeralattjáró is részt vesz a kutatásban.