Madárfajok kihalására figyelmezetnek

2012.07.10. 11:05

Szlovákiában számos madárfaj halt ki az elmúlt évtizedben. Az ornitológusok szerint elképzelhető, hogy ha nem változtatnak bizonyos gazdálkodási szokásokon, rövidesen csak fényképen lesznek láthatók egyes madarak.

Az országban több tucat vízimadár fészkel, de a megfigyelési eredmények szerint a számuk csökkenőben van. Jozef Ridzon, az SOS/Birdlife Slovensko madártani társaság munkatársa szerint 1990 óta tizenegy, Szlovákiában fészkelő madárfaj pusztult ki vagy tűnt el az országból. A szakember szerint a vízimadarak vannak leginkább veszélyben, a közönséges szalonka sorsa például közvetlenül függ a földek megművelési módjától.

„Számos mocsár kiszáradt vagy átalakult, így sok madár már nem költ Szlovákiában” – erősítette meg Ján Gúgh, a SOS/Birdlife Slovensko egy másik munkatársa, a sárszalonkák és a pólingok eltűnését, a bíbicek és egyek kacsafajok fogyatkozását említve a legsajnálatosabb esetként. Más fajok, például a hattyúk viszont az újonnan létrehozott mesterséges tavaknak és víztározóknak köszönhetően elkezdtek költeni Szlovákiában.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla