Nehézfémek szennyezik a városi növényeket

2012.07.10. 17:30

Egy német vizsgálat során kiderítették, hogy a belvárosban vagy nagyobb városokban temesztett zöldségek temérdek káros anyagot tartalmazhatnak. A Berlinből származó eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a nagy forgalmú utak mentén termesztett termékek nehézfémtartalma részben az európai uniós élelmiszer-határértékeket is átlépte. Ez azért aggasztó, mert egyes nehézfémek magas koncentrációban egészségkárosodást idézhetnek elő.

A Berlini Műszaki Egyetem kutatói 2010 nyarán vettek mintát fák környékéről, hátsó udvarokból és kiskertekből. A területek pontos helyét nem árulták el, hogy ne éljenek vissza az eredményekkel, és a kertek helyét jövedelmezőbb beruházások vegyék át. A vizsgálat alapján a nagy forgalmú utak mellett termesztett sárgarépa, mángold és paradicsom a szupermarketek kínálatához képest jóval több cinket, ólmot és rezet tartalmazott, de nikkel és kadmium esetében is magasabbak voltak az értékek a megengedettnél.

Ina Säumel, a kutatás vezetője mindenesetre indokolatlannak tartaná a pánikot. Utalt arra az angliai kutatók által tett nyilatkozatra, amely szerint a saját fogyasztásra termesztett városi zöldségeket egészében szemlélve kell megítélni: a kockázatok értékelésébe egyebek között a friss levegőn történő mozgást vagy a közös természeti élményt is be kell vonni. A kutató szerint már az is sokat javít a szennyezettségen, ha sövény nő az út és a kertészkedés helyszíne között.  • Tippek
  • Lakáshitel