Ritka pók szaporodik Angliában

2012.07.12. 11:01

Szaporodni kezdett az a ritka pókfajta, amelyet a Suffolk Wildlife Trust próbál elterjeszteni Nagy-Britanniában. A parti vidrapókokat 2010 óta próbálják szaporítani a természetben is, és úgy tűnik most sikerrel jártak: négy fészket találtak, nagyjából kétszáz kispókkal.

Helen Smith, a projekt vezetője szerint mérföldkőhöz érkeztek munkájukban, mert úgy tűnik, sikerrel telepítették a természetbe a ritka pókokat. Smith eddig háromezer pókot nevelt konyhájában, amíg azok három hónaposak nem lettek. Eddig Carlton Marshes és Redgrave & Lopham Fen természetvédelmi területek környékén engedték szabadon a pókokat.

Az első észlelt hálók
Az első észlelt hálók
Fotó: Suffolk Wildlife Trust / Facebook

A fészkek sátorhoz hasonlítanak, amelyeket a felnőtt nőstények készítenek a tavi növényeken, hogy ott neveljék fel a kispókokat. Smith szerint még korai lenne azt állítani, hogy a suffolki populáció életképes lesz, de jelek azt mutatják, hogy a pókok találtak megfelelő otthont.

Dolomedes plantarius, azaz parti vidrapók
Dolomedes plantarius, azaz parti vidrapók
Fotó: dolomedes.org.uk

A pókokat először 1956-ban fedezték fel Redgrave & Lophamnél, de azóta ott kihaltak. A mostani program lényege, hogy visszatelepítsék eredeti élőhelyére a pókokat. Ez fontos lépés lehetne, hogy megmentsék ezt a pókfajtát a kihalástól.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla