Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Vakcinából lett vírus öli a csirkéket

2012.07.16. 11:55
A szárnyasok légúti betegségeinek megelőzésére használt három vakcina génjei úgy cserélődtek ki a beoltott állatokban, hogy annak következtében két új halálos vírustörzs alakult ki. A gyilkos kórokozók több tízezer madarat öltek meg Ausztrália két államában.

Ausztráliában balul sült el a szárnyasok légzőszervi megbetegedése ellen bevetett vakcinák kombinálása, és a várt hatással ellentétben jelentősen nőtt a halálos áldozatok száma. A gyilkos vírusváltozatok kialakulására azért volt lehetőség, mert a vakcinák élő vírusokat is tartalmaztak - mondta Joanne Devlin, a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. Devlin és kutatócsoportja akkor fedezte fel, hogy a két új törzs és a vakcinákban használt vírusok közeli rokoni kapcsolatát, amikor elemezték azok génjeit.

„Úgy találtuk, hogy a terepről származó vírusokat voltaképpen különböző vakcinavírusok genomjainak keveréke alkotta. Tulajdonképpen kombinálódtak, összekeveredtek" – idézte fel Devlin, a Melbourne-i Egyetem állatorvos-tudományi karának kutatója.

A vírusok még 2008-ban fejlődtek ki és bukkantak fel, egy évvel azután, hogy Ausztrália egy európai vakcinát kezdett el használni két hasonló ausztrál vakcina mellett a szárnyasoknál jelentkező akut légzőszervi megbetegedések elleni küzdelemben. A fertőző gégehurut (infectious laryngotracheitis, ILT) világszerte betegíti a háziszárnyasokat: köhögést, prüszkölést és légzési nehézségeket okoz a madaraknál, általában 5 százalékuk el is pusztul.

A két új törzs azonban jóval veszélyesebbnek bizonyult: Ausztrália két csirketenyésztő államában – Dél-Walesben és Victoriában – a csirkék akár 17 százaléka is elpusztult. Devlin szerint az történhetett, hogy az egyik csirkét beoltották az egyik vakcinával, majd később valamilyen úton-módon egy másik vakcinának is ki volt téve a környezetében lévő csirkék közvetítésével.

A kutatók tájékoztatták tanulmányuk eredményéről az ausztrál mezőgazdasági hatóságokat is, amelyek most azt fontolgatják, hogy miként lehetne megelőzni a hasonló eseteket. „Ha egy madárpopulációban csak egyetlen vakcinát használnak, az vélhetően megelőzi a különböző vírusok kombinálódását" – közölte Devlin.