János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra lőttek a világ legnagyobb lézerágyújával

2012.07.17. 08:13

A márciusi rekord, és az azzal járó kisebb sérülések után újra üzembe állították a világ legnagyobb energiájú lézerágyúját a kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory nukleáris kutatóintézetben. A National Ignition Facility nevű laborban a július elején kezdődött legutóbbi kírésletsorozatban újra sikerült rekordot dönteni a lézerrel: a lövés energiája 1,9 megajoule volt (ez csak minimálisan múlta felül a tavaszi rekordot), a felvett teljesítmény azonban 500 terawatt, ami komoly növekedés a márciusi kísérletekhez képest.

nationaligni

A NIF laborjában 15 éve dolgoznak a világ legnagyobb teljesítményű lézerágyúján a fizikusok és mérnökök. A végső lézersugarat 192 kisebb nyalábból állítja össze a berendezés, maga a lövés egy nagyon rövid ideig tartó impulzus, amit egy speciálisan kialakított célkamrában egy mindössze két milliméter átmérőjű célpontra adnak le. A mostani kísérlet nagy eredménye a rekordteljesítmény mellett, hogy nagy, egy százalékon belüli  pontossággal sikerült a papíron megtervezett energiaszinteket elérni a lézerrel.

Az ultraibolya lézer által felvett 500 terawatt teljesítmény nagyjából az ezerszerese annak, amit az Egyesült Államok teljes elektromos hálózata egy adott pillanatban használ, és százszor nagyobb, mint a hasonló lézereké a világ kutatólaborjaiban.

Az óriási energiájú lézerrel a tudósok magfúziót szeretnének létrehozni, vagyis két atom egyesülését, egy nehezebb elem atomjává való alakulásával, energia felszabadulása mellett. Ilyen reakció történik például a Nap belsejében vagy hidrogénbomba robbanásakor, ilyenkor kis mennyiségű anyagból is rengeteg energia nyerhető. Ha ezt sikerülne kontrollált körülmények között, biztonságosan megoldani egy fúziós reaktorban, az megoldaná az emberiség energiaproblémáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!