Az autósok 6%-a szadista gyilkos

2012.07.19. 18:19 Módosítva: 2012.07.20. 07:39

Meghökkentő eredményt hozott Mark Rober NASA-kutató kísérlete, amiben az autósokban lappangó szadista hajlamot próbálta felmérni. A teszt roppant egyszerű volt, a kutató egy kis méretű gumiállatot (kígyót, pókot, teknőst) helyezett el egy kisebb forgalmú amerikai országúton a leállósávban. Kontrolltárgyként egy levél szolgált ugyanezen a helyen. Rober később az út széléről azt figyelte, hogy az arra haladó autósok képesek-e csak azért sávot váltani, hogy elgázolják az általuk minden bizonnyal élő állatnak vélt tárgyat.

Ezer elhaladó autó után a számláló azt mutatta, hogy a sofőrök hat százaléka átmegy a szomszéd sávba és kíméletlenül áthajt az állaton. A legerősebben ez a hatás a tarantulánál volt érezhető, a pókot a sofőrök különösen gyűlölték, a hat százalékból 3,2-t tett ki a pókgyilkosok száma. A levélen való átgázolás kedvéért az ezerből egyetlen autós sem hajtott át a leállósávba, ez pedig azt mutatja, hogy a gumiállatokat elütő hat százalékot kizárólag a saját szadista öröme vezérelte egy rá semmilyen veszélyt nem jelentő állat megölésére. Mivel a kísérlet egy aránylag elhagyatott úton történt, a sofőrök abban a tudatban hajtottak át az állatokon, hogy nem látja senki, mit tettek.

Egy 2008-as felmérés szerint az emberek 1,2 százaléka potenciális pszichopata, ennek fényében a hat százalékos állatgyilkos arány elég riasztó. Érdekes adalék, hogy a 60 gázolóból 53 valamilyen kisebb-nagyobb dzsipet, vagy SUV-ot vezetett. Azoknak az autósoknak az aránya, akik megálltak, hogy biztonságba helyezzék az állatot az út közepéről, 5,7 százalék volt (túlnyomó többségük a teknős miatt állt meg).  • Tippek
  • Árfolyam