Aliz
6 °C
14 °C

Az autósok 6%-a szadista gyilkos

2012.07.19. 18:19 Módosítva: 2012-07-20 07:39:45

Meghökkentő eredményt hozott Mark Rober NASA-kutató kísérlete, amiben az autósokban lappangó szadista hajlamot próbálta felmérni. A teszt roppant egyszerű volt, a kutató egy kis méretű gumiállatot (kígyót, pókot, teknőst) helyezett el egy kisebb forgalmú amerikai országúton a leállósávban. Kontrolltárgyként egy levél szolgált ugyanezen a helyen. Rober később az út széléről azt figyelte, hogy az arra haladó autósok képesek-e csak azért sávot váltani, hogy elgázolják az általuk minden bizonnyal élő állatnak vélt tárgyat.

Ezer elhaladó autó után a számláló azt mutatta, hogy a sofőrök hat százaléka átmegy a szomszéd sávba és kíméletlenül áthajt az állaton. A legerősebben ez a hatás a tarantulánál volt érezhető, a pókot a sofőrök különösen gyűlölték, a hat százalékból 3,2-t tett ki a pókgyilkosok száma. A levélen való átgázolás kedvéért az ezerből egyetlen autós sem hajtott át a leállósávba, ez pedig azt mutatja, hogy a gumiállatokat elütő hat százalékot kizárólag a saját szadista öröme vezérelte egy rá semmilyen veszélyt nem jelentő állat megölésére. Mivel a kísérlet egy aránylag elhagyatott úton történt, a sofőrök abban a tudatban hajtottak át az állatokon, hogy nem látja senki, mit tettek.

Egy 2008-as felmérés szerint az emberek 1,2 százaléka potenciális pszichopata, ennek fényében a hat százalékos állatgyilkos arány elég riasztó. Érdekes adalék, hogy a 60 gázolóból 53 valamilyen kisebb-nagyobb dzsipet, vagy SUV-ot vezetett. Azoknak az autósoknak az aránya, akik megálltak, hogy biztonságba helyezzék az állatot az út közepéről, 5,7 százalék volt (túlnyomó többségük a teknős miatt állt meg).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?