Az eddigi legélesebb képek a napkoronáról

2012.07.23. 18:55

Az eddigi legélesebb felvételeket készítette el a napkoronáról, a Nap légkörének legkülsőbb rétegéről a NASA Hi-C teleszkópja. A 210 kilogrammos nagy felbontású műszer, a High Resolution Coronal Imager július 11-én a NASA rakétáján tett valamivel több mint tízperces űrutazást, a 620 másodperc alatt 165 felvételt készített, vagyis alig öt másodpercenként egyet.

A NASA tudósai által forradalminak nevezett, rendkívül éles felvételek segítenek jobban megérteni a Nap légkörének viselkedését és befolyását a Föld kozmikus környezetére. Ez egy kivételes műszer, amelyet a legmegfelelőbb pillanatban juttattuk a világűrbe. Az intenzív naptevékenységnek köszönhetően egy aktív napfoltra fókuszálhattunk - hangsúlyozta Jonathan Cirtain, a NASA Marshall űrrepülési központjának vezető napfizikusa.

A Hi-C segítségével ötször nagyobb felbontású felvételeket lehet készíteni, mint a NASA napkutató műholdján működő AIA (Atmospheric Imaging Assembly) légköri képalkotó műszeregyüttessel. Míg a fény tízféle tartományában működő AIA 1086 kilométer átmérőjű képződményeket képes élesen megkülönböztetni a Nap felszínén, a Hi-C 217 kilométereseket is észlel, de csak az extrém ibolyántúli tartományban végez megfigyeléseket. A magasabb energiájú hullámhossz optimális a forró, több millió fokos napkorona megfigyelésére. A műszer nagy felbontóképességét az űrkutatás számára valaha készített legpontosabb kivitelű tükrök teszik lehetővé.  • Tippek
  • Bankszámla