Meghalt az első amerikai űrhajósnő

2012.07.24. 00:15

61 éves korában meghalt Sally Kristen Ride, amerikai fizikus, volt asztronauta, az első amerikai nő az űrben. Ride 1978-ban csatlakozott a NASA-hoz, miután a Stanfordon szerzett diplomát angol és fizika szakon. Az űrkutatási hivatalhoz egy egyszerű újsághirdetésen keresztül került; 8000 jelentkező közül választotta őt a NASA.

Az űrügynökségnél az akkoriban induló űrsiklóprogram földi kiszolgáló csapatához került, ő volt a második és harmadik űrsiklókilövésnél, az STS-2 és STS-3 küldetéseknél az űrhajósok és a földi irányítóközpont közti kommunikáció vezetője volt, ezzel párhuzamosan részt vett az űrsiklókon alkalmazott robotkar kifejlesztésében. Az első olyan űrsikóküldetésen, ahol a kart éles helyzetben is használták (műholdakat állítottak pályára a segítségével), ő is részt vett, az első amerikai űrhajósnő címét megszerezve. Előtte csak két szovjet női űrhajós, Valentina Tyereskova és Szvetlana Szavickaja járt odafenn.

Ride máig a legfiatalabb amerikai, aki az űrben járt: 32 éves volt az első bevetésénél. A másodiknál 33, a harmadik pedig a Challenger katasztrófája miatt meghiúsult. Az űrhajósnő ehelyett a baleset körülményei után nyomozó csapat tagja lett, hiszen nála jobban kevesen ismerték a Challengert (343 órát töltött a fedélzetén az űrben).

1987-ben, még mindig csak 36 évesen otthagyta a NASA-t, és elvált férjétől a szintén űrhajós Steve Hawleytól, és visszatért a Stanfordra, illetve a San Diego-i egyetemre tanítani. 2001-ben hozta létre alapítványát, a Sally Ride Science-et, ami a gyerekek, elsősorban a lányok érdeklődését igyekezett felkelteni a tudomány iránt. Öt könyve is megjelent ebben a témában. Az Obama-kormány beiktatása után a Fehér Ház tudományos szaktanácsadójának kérték fel. 2011 elején diagnosztizáltak nála hasnyálmirigyrákot, a betegség 17 hónap alatt gyűrte le.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport