Konrád, Tivadar
4 °C
22 °C

Csak az étrend tehet a túlsúlyról

2012.07.26. 19:27

Általában a mozgásszegény életmódot és magas kalóriaértékű étrendet okolják leginkább a szakértők a járványszerűen terjedő elhízásért, egy nemzetközi kutatás viszont azt bizonyította be, hogy a kevés mozgás nem sok szerepet játszik, mivel a vadászó-gyűjtögető népesség és a nyugati lakosság energiafelhasználása nem különbözik egymástól.

A kutatócsoport a Tanzánia északi részén élő, körülbelül ezerfős hadza törzs energiafelhasználását vizsgálta, amelynek tagjai vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak. Állatokra vadásznak, bogyókat, gyümölcsöt, gumókat, gyökereket gyűjtögetnek, és a felszerelésük mindössze íjból, kis fejszéből és ásóbotból áll, nem használnak semmiféle modern fegyvert vagy eszközt.A tudósok a törzs harminc tagjának (18-75 év közötti férfiaknak és nőknek) energiafelhasználását mérték. Mind a nők, mind a férfiak fizikai aktivitása lényegesen magasabb volt a nyugatiakhoz képest, mivel naponta sok kilométert gyalogoltak. Figyelembe véve azonban olyan tényezőket, mint a hadzák testmagassága és súlya, kiderült, hogy a test energiafelhasználásának sebességét mutató metabolikus ráta semmiben sem különbözött a nyugati paraméterektől.

Mindenki azt várta volna, hogy a vadászó-gyűjtögetők több száz kalóriával többet égetnek el, mint a felnőttek Európában vagy az Egyesült Államokban. A vizsgálati eredmények azonban óriási meglepetéssel szolgáltak, rávilágítva, hogy milyen összetett folyamat az energiafelhasználás. "A nyugati lakosság azért túlsúlyos, mert túl sokat eszik, nem azért, mert túl keveset mozog. A fizikai aktivitás rendkívül fontos egészségünk szempontjából, de nem biztosíthatja a karcsúságot. Ahhoz, hogy lefogyjunk, kevesebbet kell ennünk" - összegezte Herman Pontzer.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!