Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

400 évre elég vízkészlet lehet Namíbiában

2012.07.30. 08:41

Egy kőkorszakból származó, nemrégiben felfedezett földalatti vízkészlet megváltoztathatja az életet Namíbia északi, sivatagos részében, és a lakosság négyszáz évi ellátására elegendő lenne – közölte a hét végén egy kormányilletékes.

„Ha a vízkészlet létezését tudományosan is bebizonyítják, nagy megkönnyebbülést jelent majd Namíbia északi része számára, és ellátja azt elengedő ivóvízzel” – mondta Abraham Nehemia, a mezőgazdasági minisztérium államtitkár-helyettese. A próbafúrások még nem fejeződtek be teljesen, és a víz mennyiségét még nem állapították meg tudományosan.

Németországnak az egykori német gyarmatba akkreditált nagykövetsége a múlt héten jelentette be, hogy német szakértők vízzáró réteget fedeztek fel az angolai határ közelében.

A 10 ezer éves vízkészlet, ami feltehetően akár 5 milliárd köbméter jó minőségű vizet is tartalmazhat, 280-350 méter mélyen a föld alatt található, egy 40*70 kilométeres területen.

Martin Quinger, a német földtudományi és természeti erőforrás kutató intézet projektvezetője szerint a víz mennyisége Namíbia sűrűn lakott északi részének 400 éven át történő ellátásához elegendő lehet. Az értékes természeti kincsre egy sós vízréteg és egy sziklás réteg alatt bukkantak rá. A vadfúrások, illetve a nem kellően összehangolt munkálatok ronthatják a víz minőségét – figyelmeztetett a német kutató.

Namíbiának, Fekete-Afrika legszárazabb országának ebben a térségében 800 ezren élnek, azaz a 2,1 milliós népesség 40 százaléka. Az itteni lakosokat egy Angola délnyugati részében létesített gát segítségével látják el vízzel.