Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

27 millió dollár nem bizonyított teóriákért

2012.08.01. 14:35

Jurij Milner milliárdos internetmogul összesen 27 millió dollárt osztott szét kilenc elméleti fizikus közt munkájuk elismeréseként. A Facebook, a Twitter és a Spotify befektetőjeként ismertté vált férfi ezzel megalapította a Fundamental Physics Prize nevű díjat, amelynek 3 millió dolláros – átszámítva 680 millió forintos – fejenkénti összege mellett eltörpül a Nobel 1,2 millió dolláros díjazása. A hír a díjazottakat is meglepetésként érte. A kilenc díjazott Nima Arkani Hamed, Alan Guth, Alekszej Kitajev, Maxim Konsztevics, Andrei Linde, Juan Maldacena, Nathan Seiberg, Ashoke Sen és Edward Witten.

A Fundamental Physics Prize különlegessége, hogy a többi tudományos díjjal ellentétben olyan elméletekre adják, amiket még nem sikerült adatokkal alátámasztani. Milner díját nem mindenki fogadta kitörő örömmel. A matematikus Peter Woit, a Columbia Egyetem munkatársa azt nyilatkozta a Nature tudományos újságnak, hogy a díjazott húrelmélet gyakorlatilag tesztelhetetlen, míg a szuperszimmetria és az extra dimenziók létezését erősen megkérdőjelezik a Large Hadron Collider részecskegyorsítóban elvégzett mérési eredmények.

Az ötvenéves Milner befektetési alapjai most körülbelül 12 milliárd dollárt érnek, saját vagyona ebből nagyjából egymilliárd dollárt tesz ki. A milliárdos azért hozta létre a díjat, mert az 1980-as és 90-es években elméleti fizikát tanult Moszkvában. Az első díjazottakat a milliárdos választotta ki, de ezután a győztesekre bízná a jelöltek kiválasztását. Így ugyanis egyre nagyobb és változatosabb lesz a Fundamental Physics Prize zsűrije, és csökken a veszélye annak, hogy mindig hasonló ötleteket díjazzanak.

Mivel Jurij Milner célja az, hogy a díj előremozdítsa az áttörő új elméletek kidolgozását, a Fundamental Physics Prize zsűrije minden évben kiválaszthat három fiatal kutatót, akik a százezer dolláros Új Horizont díjat kapják. Emellett Milner a széles nyilvánosságnak is szeretné megmutatni az elméleti fizikusok munkáját, ezért a díjazottakat arra kéri fel, hogy tartsanak előadásokat kutatómunkájukról.