Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Bebizonyították a rákos őssejtek létezését

2012.08.02. 18:23
Három friss tanulmány is megerősíteni látszik a rákos őssejtek létezését és a daganatok kialakulásában játszott szerepüket. Kettő a Nature, a harmadik pedig a Science tudományos folyóiratban jelent meg szerdán. A rákos őssejtek létezésének elmélete egy ideje már a levegőben van - mondta Hugo Snippert holland kutató, a Science-ben megjelent tanulmány társszerzője.

Az őssejtek sejtosztódással képesek a szervezet különleges funkcióit ellátó testi sejtekké differenciálódni. A feltételezés szerint rákos őssejtek állhatnak a daganatok növekedése mögött, és az áttétek megjelenését is ez magyarázhatja. Az utrechti egyetem kutatója, Snippert szerint a laboratóriumi egereken elvégzett három kutatás világosan kimutatja a tumorsejtek és az újabb rákos sejtek kialakulásáért felelős őssejtek közötti hierarchikus kapcsolatot.

A Snippert vezette holland kutatócsoport tanulmánya egyértelmű bizonyítékkal szolgál a rákos őssejtek tevékenységére a rákos megbetegedést megelőző béladenómában (mirigyhámból kiinduló jóindulatú daganat). "Ezeknek a rákos őssejteknek az elpusztítására kell most a gyógyszerkutatásoknak irányulniuk" - hangsúlyozta Snippert. Tanulmányozni kell a rákos őssejteket, összehasonlítani az egészséges őssejtekkel, hogy megtalálják azokat a különbségeket, amelyek a célzott kezelés kifejlesztését elősegíthetik.

A Nature-ben megjelent másik tanulmányban egy amerikai kutatócsoport a glioblastoma multiforme típusú rosszindulatú agydaganatnál találta sejtek alhalmazát, amelyek a kemoterápia után feltehetően kiváltották a daganatok újbóli megjelenését. "A tanulmány a bizonyíték arra, hogy legalábbis a szolid tumorok esetében léteznek rákos őssejtek" - közölte Luis Parada, a Texas Southwestern Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.A harmadik tanulmányt a Brüsszeli Szabadegyetem és az angliai Cambridge-i Egyetem kutatói jegyzik: ez utóbbi a bőrrákkal foglalkozik, és szintén felhívja a figyelmet arra, hogy léteznek az őssejtek tulajdonságaival rendelkező rákos sejtek.