Kutatóközpont lesz az olimpiai doppinglaborból

2012.08.02. 23:56

A GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszeripari óriáscég által biztosított és felszerelt laboratóriumban több mint hatezer doppingtesztet végeznek a londoni olimpiai és paralimpiai játékok során. A versenyek lezárultával a labort úgynevezett Phenome Centre-ré (fenomközponttá) alakítják, amelynek célja a hatékonyabb és jóval célzottabb orvosi kezelések kidolgozása lesz.

A fenom az egyed összes fizikai, biológiai és kémiai - sejtekben, szövetekben, szervekben, szervrendszerekben és magában az organizmusban megfigyelhető - tulajdonságának összessége, amelyet a genetika és az életmód kombinációja alakít ki. Az egyetemektől, egyéb kutatóközpontoktól, valamint a brit kormány szárnyai alatt működő Medical Research Council (MRC) nevű szervezettől kapott támogatás révén a kutatók betegek és önkéntesek fenommintáit fogják feltérképezni rendkívül gyors vér-, illetve vizeletvizsgálatok segítségével.

Jelenleg az olimpiai doppinglaborban folytatott folyadékkromatográfiai és tömegspektrometriai vizsgálatok által a szakemberek egyetlen nap leforgása alatt akár 400 mintát is képesek megvizsgálni több mint 240 különböző tiltott szer után kutatva. "A játékok lezárultával ezeket a lenyűgöző műszereket és a felhalmozott szaktudást az egészséget és betegséget meghatározó biológiai markerek tanulmányozására fogják fordítani" - mondta David Cameron brit miniszterelnök, a központ kialakításának szerdai bejelentésekor. Az MRC elnöke, John Savill szerint a Londontól keletre fekvő Harlowban működő központ egyedülálló lesz a világon.

A fenom folyamatosan változik és olyan tényezők befolyásolják, mint az étrend, a környezet és a stressz-szint, valamint összefüggésben áll azzal, hogy egy személy miként reagál a betegségekre, illetve az orvosi kezelésekre. A központban a szakemberek olyan új biológiai markerek felkutatására fognak koncentrálni, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy egy egyén vagy populáció - másokhoz képest - mitől lehet fogékonyabb egy bizonyos betegségekre.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM