Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Elhunyt a hidegfúziót bejelentő kémikus

2012.08.08. 16:45

Hosszú betegség után 85 éves korában meghalt Martin Fleischmann brit kémikus, aki 1989-ben kutatótársával azzal a bejelentésével döbbentette meg a világot, hogy szobahőmérsékleten, asztali laboratóriumi készülékben nukleáris fúziót, hidegfúziót értek el. Fia, Nicholas bejelentése szerint a már évek óta Parkinson-kóros tudós múlt pénteken halt meg az angliai Tisburyben lévő otthonában.

Fleischmann a világ egyik vezető elektrokémikusa volt, amikor 1989-ben kutatótársával, Stanley Ponsszal közölték, hogy magfúziót értek el a Utahi Egyetemen lévő laboratóriumukban, lényegében szobahőmérsékleten.

Kísérletükben elektrolízist alkalmaztak nehézvízbe merített palládium elektródákon. A deutériumot tartalmazó nehézvizet a többhetes kísérlet alatt időnként cserélték. A rendszer hőmérséklete szinte végig 30 Celsius-fok körül volt, a kísérlet egy bizonyos pontján azonban 50 Celsius-fokra emelkedett változatlan körülmények között. Azt feltételezték, hogy hidegfúzió történt a szóban forgó időszakaszban a kísérleti rendszerben.

A Salt Lake City-ben tett bejelentést követően a világ számos laboratóriumában tettek kísérletet arra kutatók, hogy megismételjék az eredményt, ez azonban nem sikerült. Ennek nyomán a fizikusok alkalmatlansággal és csalással vádolták meg Fleischmannt.

A két tudós folytatta ugyan a munkát, de kedvüket szegte, hogy tudóstársaik figyelmen kívül hagyták eredményeiket 1989 után. „Szörnyű tapasztalat volt" – nyilatkozta Fleischmann 2005-ben a Telepolis című német hírportálnak. A hidegfúziós kutatások azóta is a tudományos világ peremén vannak.

A cseh születésű Fleischmann a német megszállás elől 1938-ban menekült családjával Angliába. A londoni Imperial College-ban szerezte meg PhD fokozatát kémiából, a brit tudományos akadémia, a Royal Society tagja volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport