Adél
0 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Szemek nélkül vadászik egy vadászpók

2012.08.10. 11:43
erterrr
Fotó: Senckenberg Research Institute

A frankfurti Senckenberg Research Institute egyik kutatója szemek nélküli pókot fedezett fel. A Sinopoda scurion nevű vadászpóknak hat centiméteres a lába, és tizenkét milliméteres a testhossza. Több mint 1100 vadászpókfaj létezik a világon, de ez az egyetlen eddig, amelynek nincsen szeme.

„Laoszban találtam a pókot, nagyjából száz kilométerre a híres Xe Bang Fai barlangtól” – magyarázta Peter Jäger, az póktudományi részleg vezetője. Már korábban is ismertek hasonló pókokat más barlangokból.

A szemek hiánya valószínűleg annak köszönhető, hogy az állatok teljesen elzárva élnek a napfénytől. Nagyon sok póknál figyelték már meg korábban is, hogy a szemek nem fejlődnek ki teljesen, ismernek olyan pókokat, amelyeknél kevesebb szem működik, és léteznek vak pókok is.

A szem nélküli pókot egy svájci cégről, a Scurionról nevezték el, a cég fejlámpákat gyárt barlangászoknak. A Sinopoda scurion az első pók, melyet cég után neveztek el. „A Scurion fejlámpái segítettek abban, hogy a legsötétebb sarkokat is bevilágítsam, így sok mérgeskígyótól és skorpiótól menekültem meg, de sok nagyon apró élőlényt is felfedeztem” – magyarázta döntését Jäger. Laosz barlangjaiban egyébként találtak már a sötétséghez alkalmazkodott halakat, skorpiókat és rákokat is.