Tökéletes állapotú 2600 éves agyat találtak

2012.08.17. 20:36

Egy 2684 évvel ezelőtt kivégzett, vaskori ember agyát találták meg majdnem tökéletes állapotban archeológusok a nagy-britanniai Heslingtonban. Sonia O'Connor, a kutatást végző csapat egyik tagja a Discovery News-nak elmondta, a feltehetőleg a harmincas éveiben járó férfit felakasztották, majd a fejét egy késsel gondosan eltávolították. O'Connnor szerint az archeológiai maradványoknál többnyire nem lehet megállapítani a halál okát, de ebben az esetben a nyakon talált sérülések egyértelműen akasztásra utalnak.

A kutatók egy vízzel telt gödörben találták meg a test nélküli fejet, aminek épségben maradásához véletlen események egész sorára volt szükség. Az agy a test egyik leggyorsabban lebomló szerve, ami jóval a többi szerv előtt lebomlik. Ahhoz, hogy épségben maradjon, a fejnek nem sokkal a halál beállta után bele kellett kerülnie a vízzel telt gödörbe, ahol nem volt oxigén. Míg más testrészeknek nem kedveztek volna ezek a körülmények, a vizes környezet kifejezetten jót tett a test többi részétől kémiailag teljesen eltérő agynak. A gyors temetés attól is megvédte az agyat, hogy a sérülésben elszaporodó baktériumok megtámadják.

A kutatók feltételezik, hogy a lelőhelyet szertartásokra használták a bronzkortól nagyjából a kora római korig. Erre abból következtetnek, hogy a környéken több gödör is karóval volt megjelölve és egy csatornában egy fej nélküli szarvas maradványait is megtalálták.

Az agy, amelynek állapota O'Connor szerint figyelemre méltó, a legrégebbi épségben fennmaradt európai és ázsiai emberi agy és feltehetően az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori agy.  • Hírek
  • Hírek