50 év felett terjed a HIV Kínában

2012.08.23. 20:56

Kínában jelentősen megnőtt az 50 év felettiek aránya az újabb HIV-fertőzöttek körében - derül ki lapjelentésekből. Az egészségügyi szakemberek szerint a trend annyira nem szokványos, hogy a világon egyelőre csak Kínában jellemző. Magyarázatát a szexuális aktivitás korbeli kitolódásában, illetve az anyagi helyzet általános javulásában látják.

Az új vírushordozók többsége prostituáltaktól fertőződött meg. Az olcsó utcai prostituáltak körülbelül 1 százaléka HIV-pozitív - vélik a szakemberek. A dél-kínai Kuanghszi-Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen az idősebbek adják az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek 40 százalékát, míg arányuk országosan 20 százalék körül mozog. 2005-ben 483 hatvanéves vagy idősebb HIV-fertőzöttet regisztráltak, ami abban az évben az összes fertőzött 2,2 százalékát jelentette. 2010-ben számuk 3031 volt, ami akkor 9 százalékos arányt jelentett.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy célzott megelőző, felvilágosító tevékenységre van szükség elsősorban a vidékiek körében, mivel a városoktól távoli helyeken kevéssé ismert az AIDS, nem mérik fel a fertőzés kockázatát. A statisztikákból az is kiderül, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek nagyobb veszélyben vannak. Kuanghsziban június végéig a frissen jelentett HIV-fertőzöttek 93 százaléka nem védekezett szexuális kapcsolata során, és 30 százalékuk tartozott az idősebb férfiak korosztályába. A felmérésekből az is kiderül, hogy az idősebbek közül sokan nem félnek az AIDS-től, mivel úgy vélik, legrosszabb esetben is 5-10 év, amíg kifejlődik a betegség.

Fény derült arra is, hogy a városokban munkát kereső vidéki férfiak által hátrahagyott nők, asszonyok közül egyre többen ajánlanak szexuális szolgáltatást környezetükben, és leggyakrabban az idősebb korosztályt célozzák meg. Gondot okoz az idősebb korú fertőzöttek kiszűrése is, eddig legtöbbjükre úgy találtak rá, hogy más betegségek miatt jelentkeztek kórházi kezelésre. Miután az országos hatóságok felfigyeltek az új jelenségre, a kínai egészségügyi hálózatokat arra hívták fel, hogy vállaljanak aktívabb szerepet a felvilágosító munkában.  • Hírek
  • Árfolyam