Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Cukorbetegség ellen testsúlycsökkentő műtét

2012.08.23. 19:20

Segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, ha az elhízott ember testsúlycsökkentő műtéten esik át - állapították meg svéd kutatók. Korábbi tanulmányok megmutatták, hogy az ilyen típusú sebészi beavatkozás után visszafordulhat a már kialakult diabétesz, de a mostani kutatás az első, amely azt igazolta, hogy a cukorbetegség megelőzését is segíti a műtét.

Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség közti kapcsolatot sok tanulmány igazolta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte 346 millió ember él diabétesszel, 90 százalékuknak 2-es típusú cukorbetegsége van.

A svéd kutatás 1987-ben kezdődött, ekkor a követéses vizsgálatba bevont emberek egyikének sem volt diabétesze. Összesen 1658 önkéntes esett át testsúlycsökkentő műtéten, körükben a 15 év leforgása alatt a diabétesz kialakulásának esélye évente 1 a 150-hez volt. A kontrollcsoportban 1771 olyan ember volt, akiknél nem végeztek sebészi beavatkozást. Az ő kockázatuk a cukorbetegség kialakulására körülbelül négyszer nagyobb volt, évente 1 a 35-höz.

A műtéti csoportban a követés időszakában átlagosan húsz kilogrammot fogytak le a résztvevők, míg a kontrollcsoport tagjainál a testsúlycsökkenés csak átlagosan három kilogramm volt. A sebészi beavatkozásoknak 2-5 százalékban volt szövődménye, tüdőkomplikáció, hányás, fertőzés, vérzés vagy vérrögképződés lépett fel ezekben az esetekben. A műtétet követő kilencven napon belül hárman haltak meg.