János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vészesen elvékonyodott a sarki jégtakaró

2012.08.24. 21:00

Az Északi-sark jege 2007-ben volt a legvékonyabb, de a legújabb mérések alapján a jégréteg elvékonyodása ezt a korábbi rekordot is meghaladta. Ola Johannessen, a norvég Nansen Környezetvédelmi és Távérzékelési Központ alapító-igazgatója szerint elértük a jégkiterjedés minimumát: soha ezelőtt nem mértek még ilyen alacsony értéket, mint most. A kutatók, akik csütörtökön hozták nyilvánosságra a legfrissebb mérési eredményeket, úgy vélik, a jelenség jól tükrözi, hogy a globális klímaváltozás milyen hatást gyakorolt a régióra.

A tengeri jégkiterjedési vizsgálatok legkompetensebb szervének tartott amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) csak a jövő hétre várta az öt évvel ezelőtti minimum megdöntését. A dán Meteorológiai Intézet (DMI) ábrája azonban azt mutatja, hogy ha csak egy hajszállal is, de az Északi-sarkvidék tengeri jégkiterjedésének mértéke a 2007-es minimum alá csökkent. Az intézmény ugyanakkor a NSIDC szakembereire bízza annak meghatározását, hogy pontosan mikor állt be az új rekord.

Az arktiszi tengeri jég kiterjedésének mértéke folyamatosan változik az év során: általában szeptemberben éri el a minimum és márciusban a maximum értékét. A kutatók előrejelzései szerint a régió nyári tengeri jégtakarója a következő évtizedekben teljesen eltűnhet. Az északi-sarkvidéki tengeri jégtakaró folyamatos zsugorodása az elmúlt évtizedekben kezdődött. A jelenség ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a régió halállományát, olaj- és ásványkincseit, illetve a rajta keresztülvezető kereskedelmi útvonalakat hasznosítsák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!