Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Új madárfaj Magyarországon

2012.08.28. 15:57

A vágómadárfélék csoportjába tartozó kuhi (Elanus caeruleus) bukkant fel a vértesi natúrparkban, és ezzel 406-ra nőtt a Magyarországon megfigyelt madárfajok száma. Az állatot Szalai Gábor, a Pro Vértes munkatársa észlelte a Zámolyi-medencében. A kuhi vércse méretű, kicsit széles, de hegyesedő szárnyú, szürkés színezetű ragadozó madár. Az öregebb példányok élénkvörös szemű, fekete szárnyú, tollas csüdű állatok, sárga lábuk már messziről kivehető.

kuhi 2
Fotó: Szalai Gábor

A kuhi természetes élőhelyei a nyílt gyepes, ligetesen fákkal tarkított területek. Elsődlegesen kisebb emlősöket, rágcsálókat zsákmányol, de a vércsénél erősebb testalkata és gyors mozgása miatt madarakat is elkap. Nem elképzelhetetlen, hogy a felmelegedés, a szárazság, vagy az élelemhiány miatt tűnt fel Magyarországon.

Szalai Fornapusztát Lovasberény irányában elhagyva vette észre az akácfákból álló facsoport egyik csúcsán az apró testű, feltűnően világos madarat; az állat sötét, V alakú szemsávja már messziről is kivehető volt. A kuhi éppen zsákmányával volt elfoglalva, és nem tűnt bizalmatlannak, így Szalainak sikerült néhány képet készítenie róla. Az állat színezetéből az is megállapítható, hogy öreg madárról van szó.

kuhi 5
Fotó: Szalai Gábor

A szakirodalom szerint a kuhi általánosan elterjedt a Szaharától délre, de Indiában, Hátsó Indiában és az egész Indonéz szigetvilágban is fészkel. Északnyugat‐Afrikában kis számban található meg. Spanyolországban 1975‐ben költött először, azóta már jelentős fészkelő állománya alakult ki. Portugáliában először 1944‐ben, majd 1963‐ban költött egy‐egy pár, rendszeres fészkelőnek azonban csak 1976‐tól tekintették. Európában Lengyelországban, Görögországban, Ausztriában és Németországban alkalmanként szintén észleltek már kuhikat.