16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Halevő dinoszaurusz maradványait tárták fel

2012.08.29. 17:30

Halevő repülő dinoszaurusz százötvenötmillió éves fosszíliáit tárták fel Bajorországban, Bamberg közelében. Az őshüllő maradványait a wattendorfi lelőhelyen fedezték föl, ahol 2004 óta az üledékes kőzetekből cápák, teknősök, halak, csigák és krokodilok fosszíliái kerültek elő. A leletek száma az ötezer darabot is meghaladja. Az új leletet a Bambergi Természettudományos Múzeum időszaki kiállításán mutatják be.

Eberhard Frey, a Karlsruhei Természettudományos Múzeum pteroszaurusz-szakértője szerint rendkívül ritka leletről van szó. A szakértő ismertetése szerint az egyelőre névtelen dinoszaurusz rendkívül hosszú karokkal rendelkezett, az alsó végtagjai pedig úgy festenek, mintha az őshüllő gólyalábakon közlekedett volna.

A paleontológus szerint a hosszú lábak vélhetően előnyt jelenthettek a dinoszaurusznak, amikor a vízben gázolt. Bár az ősállat nagyjából akkora volt, mint egy varjú, a szárnyai fesztávolsága azonban elérte a 120 centimétert. Tudott repülni, de testét nem tollak, hanem drótszerű sörte borította. A fura szerzet hosszú, flamingószerű csőrrel rendelkezett, amelyben 400 hosszú, tompa fog sorakozott. Mäuser szerint a fogak arra szolgáltak, hogy kiszűrjék az apró halakat, rákocskákat és egyéb táplálékot a vízből. A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a repülő őshüllő utolsó vacsorájának hal volt a főfogása.

Matthias Mäuser, a Bambergi Természettudományos Múzeum igazgatója szerint ez a legősibb pteroszaurusz, amelyet valaha találtak a térségben. Az igazgató reméli, hogy a lelet segít megérteni a későbbi, akár tízméteres szárnyfesztávolságot is elérő repülő őshüllők fejlődéstörténetét.  • Hírek
  • Hírek