Kávéból gyártana mosószert a Starbucks

2012.08.29. 15:08

A kávét és péksüteményeket árusító Starbucks gyorsétteremlánc nemcsak a vendéglátásban törekszik piacvezető szerepre, a környezettudatos gyártást is fontosnak tartja. A közelmúltban bejelentette, hogy a lejárt szavatosságú élelmiszereket feldolgozva szolgáltatnának alapanyagot a növényi alapú termékeket gyártó cégeknek.

A hírt megszellőztető NY Daily News információi szerint a projektet a Hongkongi Egyetem vezetné, ahol egy új élelmiszerfinomítóval kísérleteznek. Ezzel a technológiával az ételmaradékok hasznos termékekké alakíthatók. A projektről a világ egyik legnagyobb tudományos találkozóján, az Amerikai Kémiai Társaság éves rendezvényén hangzott el egy előadás.

Az olajfinomítókhoz hasonlóan - amelyek a petróleumból készítenek benzint és más termékeket - a biofinomítók a gabonát, a cukrot és más, növényi alapú anyagot alakítanak át bioalapú üzemanyaggá. A nyers élelmiszerekből készített üzemanyag kényes témának számít: a környezetkutatással foglalkozó tudósok rövidlátó megoldásnak tartják, mivel egyszerre növeli az élelmiszerek árát és hiányát. Ha azonban újrahasznosított ételmaradékokból állítanak elő üzemanyagot és más fogyasztási cikkeket, az a hulladékfeldolgozást segíti, és csökkenti a gyártáshoz használt, máshol is felhasználható alapanyagok iránti igényt.

A hongkongi Starbucks éttermek évente ötezer tonna kávézaccot és el nem fogyasztott péksüteményt termelnek. A keletkezett hulladékot általában komposztálják, elégetik, vagy hulladéklerakóban tárolják.

A nyersanyagot hasznosító kutatócsoport a biofinomító működési elvét is elmagyarázta. A szerves anyagokhoz olyan gombákat kevernek, amik elősegítik a szénhidrát lebontását, és hozzájárulnak a cukor kiválasztásához. A keveréket ezután egy tartályban erjesztik, ahol a baktériumok a cukrot borostyánkősavvá alakítják. Ezt az anyagot számos iparágban használják: borostyánkősavat használnak a mosószerek gyártásához, a műanyag előállításához és a gyógyszergyártáshoz is.  • Hírek
  • Hírek