Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Biotechnológusoknak készült tananyag

2012.08.30. 15:42

Közösen állított össze tananyagot biotechnológus hallgatóinak a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem az elmúlt egy évben egy 1,8 millió eurós biotechnológiai fejlesztési program keretében.

Pongrácz Judit, a pécsi orvosi biotechnológiai mesterképzés vezetője csütörtökön a projekt baranyai megyeszékhelyen tartott zárórendezvényén elmondta: elkészítették a genetika, a sejtbiológia, a biofizika, a biokémia, az élettan és a bioinformatika tantárgy egyenként öt tématerületének elektronikus jegyzetét, hanganyagát, valamint javaslatokat dolgoztak ki a tantárgyak harmonizációjára.

Az angol nyelvű tananyag emeli a 2010 őszén a Strossmayer egyetemen indított biotechnológia alapképzés és a pécsi egyetemen ugyanekkor kezdődött mesterképzés színvonalát, a harmonizáció pedig lehetővé teszi az átjárhatóságot az intézmények között.

A PTE vezetői korábban elmondták, hogy a pécsi és az eszéki egyetem jövő év elejéig négy európai uniós pályázati forrásnak köszönhetően összesen 1,8 millió eurót, azaz mintegy félmilliárd forintot költ a szakemberképzést, a kutatás-fejlesztést és a kutatások hasznosítását célzó biotechnológiai beruházásokra.

A magyar-horvát határon átnyúló együttműködés keretében a tananyagfejlesztés mellett Pécsen lehetőség nyílt egy, az élettani kutatásokhoz ma már nélkülözhetetlen laboratóriumi állatház kialakítására, és folyamatban van a közös kutatások helyszínéül szolgáló, korszerű berendezésekkel felszerelt laborok létesítése.

A laboratóriumokban végzett munka eredményei a gyógyszer- és az orvosi biotechnológiai iparban hasznosulhatnak. Pécsen és Eszéken kiemelt szerepet kaphatnak a rákkal és az immunológiával kapcsolatos kutatások, utóbbi esetében a munkák összehangolásával lehetőség nyílik immundiagnosztikai eljárások, protokollok kifejlesztésére, szabványosítására, egységesített adatok gyűjtésére, vizsgálatára.