Bronzérmet ért a hőlégmotoros napkollektor

2012.08.31. 13:21

A fiatal kutatók nemzetközi fórumán, Londonban is bemutatta kutatási témáját, a hőlégmotoros napkollektorrendszert Kecsenovity Egon, akinek angliai útját a Magyar Innovációs Szövetség támogatta. A szövetség, amely megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra, az idén tíz fiatal tehetséget delegál különböző nemzetközi fórumokra.

A London International Youth Science Forumot idén 54. alkalommal rendezték meg augusztus utolsó két hetében. Magyarországot idén Kecsenovity Egon képviselte, aki a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 3. helyezettje volt. A hőlégmotoros napkollektorrendszerrel pályázó fiatal kutató jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának hallgatója.

A londoni fórumon részt vevő diákok posztereken mutatták be munkáikat, és előadásokat tartottak. Kecsenovity Egon a napkollektorrendszereket vizsgálva a szivattyú helyettesítésére keresett megoldást; ehhez egy házi készítésű LTD Stirling motort és egy miniatűr Tesla turbinát használt. Az általa készített hőlégmotoros napkollektorrendszer működőképes, olcsón elkészíthető és olyan területeken is alkalmazható, ahol nincs elektromos áram.  • Hírek
  • Személyi kölcsön