Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordmélységbe fúrtak az óceán fenekén

2012.09.07. 15:06

A Csikju nevű tudományos fúróhajó új rekordot állított fel a mélytenegeri fúrásban azzal, hogy 2200 méterről hoztak fel kőzetet a Csendes-óceán északnyugati részéről, Japán Simokita Peninsula nevű területéről. A  Csikju a Deep Coalbed Biosphere nevű, nemzetközi tengerkutatási (the Integrated Ocean Drilling Program  -IODP). program 337-es sorszámú expedícióján érte el ezt a mélységet. Az expedíciót július végén indították. A korábbi rekordot az 504B nevű hajó érte el 2111 méterrel.

„Ezzel ablakot nyitottunk a tudományos óceánfúrás új korszakára. Ez a rekord csak a kezdet a  Csikjunak. A tudományos hajó óriási lehetőségek előtt áll, olyan mélységeket fedezhet fel, amelyeket még sosem tanulmányozott az emberiség. A mélytengeri minták nagyon értékesek, biztos vagyok benne, hogy kiterjesztik tudásunkat a Földről, az életről” – mondta Science Dailynek Fumio Inagaki az expedíció egyik vezetője.

foldszer

A  Csikju a tudományos fúróhajók legmodernebb technológiáját képviseli, akár tízezer meter mélyre is képes fúrni. Arra tervezték, hogy elérje a Föld mélyebb régióit, például a földköpenyt. Az expedíció elsődleges célja az volt, hogy 2200 méter mélyre fúrjanak, majd onnan jó minőségű mintákat hozzzanak vissza a mélyen eltemetett szénből.

A nemzetközi kutatócsoport az összegyűjtött mintákat a hajón berendezett laboratóriumban elemzik,A kutatással betekintést nyerhetnek a szénhidrogénekkel kapcsolatos nagy mélységben fellelhető életre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!