Whisky járt az űrben

2012.09.08. 18:31

Egy éve érlelődik a nemzetközi űrállomás fedélzetén néhány hordó skót whisky, az Ardberg whiskygyártó cég tudományos kísérletében. A kísérlet most tart a félidejénél, és a célja megfigyelni, hogy a mikrogravitációs környezet illetve a súlytalanság hogyan hat az ital kémiai összetételére, az érlelés biológiai folyamatára, az abban részt vevő mikroorganizmusok működésére. Hogy a két éves kísérlet után mi lesz a whisky sorsa, még nem tudni, mindenesetre a skót cég most piacra dobott az eddigi tapasztalatok alapján készült különleges űrwhiskyt.

A Galileo fantázianévre hallgató ital palackonként 75 fontért (27 ezer forint) kapható, és az ínyencek szerint valóban különleges íze van, füstös, kicsit édes utóízzel, és felfedezhető benne sárgabarack és banán aromája is. Hogy ezek közül melyik pontosan hogyan köszönhető az űrbeli környezetnek, egyelőre nem tisztázott.

Az űrben egyébként az asztronauták beszámolói szerint megváltozik az ember ízérzékelése, és megesik hogy egészen más ételeket és ízeket kedvel az űrhajós odafenn, mint addig a Földön.

Az sem eldöntött kérdés még, hogy az ISS fedélzetén készült whiskey megkaphatja-e a single malt scotch címkét, ugyanis a gyártó ugyan a legszigorúbb előírásoknak megfelelően készíti az italt, de elvileg csak azt a whiskyt lehet igazi scotch-nak nevezni, ami Skóciában készült, és tölgyfahordóban érlelték legalább három évig.  • Hírek
  • Hírek