Egymástól tanulnak a citromcápák

2012.09.09. 20:42
A jutalomfalattal inspirált, idomított citromcápák viselkedését fiatal, képzetlen társaik is utánozni tudják. Azt egyelőre a kísérleteket végző kutatók sem tudják, hogy az állatoknak mi szükségük lehet a tanulási képességekre.

Egy amerikai kutatócsoport szerint a citromcápák egymást megfigyelve ismernek meg új viselkedésmintákat. Elméletük bizonyításához a kutatók fiatal, tapasztalatlan cápákat zártak össze betanított és idomítatlan partnerekkel. Ez volt az első alkalom, hogy a porcos halak társas tanulási képességeit észlelték porcos halaknál, de az eredmények azt sugallták, hogy az idomított állatokkal együtt úszó cápák gyorsabban és sikeresebben teljesítettek a teszteken.

A tanulmány szerzője, Dr. Tristan Guttridge, a floridai Miami Egyetem munkatársa a Journal of Animal Cognition szaklapban számolt be a kutatási eredményekről. Guttridge fantasztikusnak tartja, hogy a kis citromcápák képesek egymástól új készségeket és képességeket tanulni.

Csináld, és kapsz barrakudát!

A kísérletek során a kutatók két területet jelöltek ki az állatok medencéjében: a kiindulási zónát és a célzónát. Amikor a cápák beúsztak a kiindulási pontra, hirtelen a célzóna is elérhetővé vált. Ha az állatok odaúsztak, és megérintették a fekete-fehér célpontot, barrakudákat kaptak jutalomfalatként. A cápák egyik csoportja, akiket már korábban kiképeztek a mutatványra, ezt a feladatot percenként hatszor is teljesíteni tudták. A medencében lévő többi cápát nem képezték ki az oktatók.

A tapasztalatlan, fiatal cápákat ezután párosították az idomított és a képzetlen csoportokkal is, a viselkedésüket pedig filmen rögzítették; ezen is látható, hogy a tapasztalt cápákkal együtt úszó fiatalok hamar megtanulták, hogy érdemes mozogni a zónák között a jutalomfalat érdekében. Guttridge szerint nyilvánvaló, hogy az állatok egymástól tanulják a viselkedésmintákat, a betanított demonstrátorok pedig könnyen felkeltik a fiatalok érdeklődését.

A kutatók ezután a fiatal állatokat elkülönítették a kiképzett cápáktól, hogy külön is elvégezzék velük a kísérleteket. Azt tapasztalták, hogy az idomított cápákkal együtt úszó fiatalok jobban teljesítettek a későbbi teszteken. Az eredmények azért meglepők, mert más állatokról – például csimpánzokról és denevérekről – már korábban is tudták, hogy egymástól tanulják a viselkedésmintákat, de porcos halakkal még nem végeztek ilyen kísérleteket.

A kutatók sem értik

A BBC Nature-nek nyilatkozó Guttridge szerint a más fajokkal folytatott kísérletek során az is bebizonyosodott, hogy a tanulási készségeknek fontos szerepe van, de nem tisztázott, hogy miként hatnak a cápák életvitelére a tanult viselkedésminták. Guttridge nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a cápáknak a nagy távolságokat felölelő vándorlásaik miatt van szükségük a tanulásra. A kutató szerint, bár az eredmények ígéretesek, a tanulási készségek összetettsége miatt nem sikerült megmagyarázni a jelenségek okát. A cápák viselkedésének megértéséhez a jövőben további, alaposan ellenőrzött kísérletek szükségesek.  • Hírek
  • Bankszámla