Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Minden évben feltűnik a nyugat-nílusi vírus

2012.09.11. 16:46

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tájékoztatója szerint Magyarországon évek óta feltűnik a szerbiai halálesetek miatt nagy médiafigyelmet kapó nyugat-nílusi vírus. Különböző humán- és állategészségügyi kutatások már az 1960-as évek vége óta kimutatták a vírust. 2003 óta évente 4-5 megbetegedésről tudunk, főként a Nagyalföld területén. Egy 1999-ben elvégzett vizsgálat szerint 5300 egészséges személy 0,56 százaléka már korábban átesett a fertőzésen.

Az elmúlt időszakban 2008 és 2010 adatai emelkednek ki. 2008-ban tizenkilenc, 2010-ben húsz esetben mutatták ki a vírust idegrendszeri gyulladásos megbetegedésekben, amelyek az országnak szinte egész területét érintették. 2009-ben az átlagnak megfelelő négy megbetegedést jegyeztek fel. Halálesetekről egyik évben sem érkezett jelentés. A betegség előfordulását elsősorban a csapadékmennyiség és a hőmérséklet befolyásolja, amelyek segítik vagy hátráltatják a szúnyogok szaporodását. Az idei száraz nyári időjárás ennek nem kedvezett.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal közlése szerint az OEK Vírusdiagnosztikai Laboratóriumában idén eddig Csongrád és Hajdú-Bihar megyében igazolták a betegség előfordulását. Az egymástól elszigetelt megbetegedések augusztus második felében jelentkeztek. Mivel a betegségnek tüneti kezelése nincs, ezért csak a diagnózis felállításában segít a klinikusnak, hogy szezonja van-e a betegségnek, illetve az, hogy hol, és mikor fordultak elő korábbi esetek a szezonális időszakban. A nyugat-nílusi vírus előfordulására augusztustól októberig lehet számítani.

A nyugat-nílusi láz zoonotikus, vagyis emberről állatra terjedő betegség, amely ellen védőoltás nincs. A 2-14 napos lappangási idejű betegség terjesztéséért felelős vírus gazdái a madarak, a költöző egyedek segítségével a kórokozó nagy távolságokra is eljut. A vírus szúnyogok révén terjed, az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át a kórokozó.

A fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a fertőzést, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében kialakuló megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel (láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések), magától gyógyul. A fertőzötteknek csupán egy százalékában alakul ki súlyos idegrendszeri érintettség, és ez is elsősorban az idős illetve eleve legyengült immunrendszerrel élők esetében jelent halálos veszélyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!