Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Több a lakható bolygó, mint hittük

2012.09.11. 12:42

A legújabb számítógépes modellek szerint az eddig gondoltnál sokkal több bolygó lakható. A lakható bolygókat kereső  tudósok eddig azokra a bolygókra koncentráltak, amelyeknek a felszínén volt víz. Most azonban olyan bolygókat is hozzáadtak a kereséshez, amelyeken a föld felszíne alatt van a víz. A kutatás eredményeit az Aberdeen tudományos fesztiválon mutatták be.

Hideget, meleget

Jelenlegi tudásunk szerint a víz elengedhetetlen az élet kialakulásához, és az anyag jelenlétén kívül más feltételeknek is teljesülniük kell. Ha egy bolygó túl közel van a napjához, akkor a felszínén lévő víz elpárolog, ha túl messze van, akkor pedig eljegesedik.

A kutatók eddig a lakható övezetben keresték az élet kialakulására alkalmas bolygókat. De egy idő után felmerült, hogy ez így túlzottan egyszerűsít. A bolygók felszíne ugyanis két oldalról kapja a meleget: egyrészt a központi csillagtól, másrészt a bolygó mélyén lévő hőből. A Földön is vannak olyan helyek, ahol fagyott a felszín, ugyanakkor folyékony a víz a felszín alatt.

John Parnell professzor, a kutatás vezetője rámutatott, hogy a Földön is nagyon sok mikroorganizmus él a felszín alatt, akár több kilométeres mélységben is. Ugyanígy lehet élet más bolygók felszíne alatt is, ha ott  folyékony halmazállapotban van jelen a víz. A kutatócsoport frissített modellje alapján újabb bolygókat sorolhatnak a lakhatók közé.