Magyar siker a svájci diákolimpián

2012.09.12. 10:19

Csapatban második helyezést értek el a Svájcban rendezett közép-európai matematikai olimpián a Magyarországot képviselő középiskolás diákok, és mindannyian szereztek egyéni érmet is, mondta Pintér Ferenc, a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi titkára. A kedd este zárult versenyen Lengyelország csapata győzött, és Magyarország után harmadik helyen Horvátország végzett.

Egyéni versenyben aranyérmet szerzett a 11. osztályos Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulója, ezüstérmes lett Havasi Márton, Maga Balázs és Tardos Jakab, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulói, valamint Simon Péter a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumból. Bronzéremmel térhet haza Ágoston Péter, aki ugyancsak a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulója.

A csapat vezetői Hujter Bálint (Budapest, ELTE) és Szoldatics József (Dunakeszi, Radnóti Miklós Gimnázium) voltak. A diákok felkészítését az iskolai és a kísérőtanárokon kívül az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola tanárai segítették.

A hatodik közép-európai matematikai olimpiát Solothurn városában rendezték, Magyarország pedig ötödször vett részt a versenyen a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány és a Bolyai János Matematikai Társulat jóvoltából, amely vállalta az anyagi költségeket és a szervezéssel járó feladatokat. A versenyen tíz ország - Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia - hattagú csapatai szerepeltek.

A viadalt a nemzetközi matematikai diákolimpia (IMO) szabályait alkalmazva rendezik meg minden évben, azzal a céllal, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését. A magyar csapatot az IMO-csapat vezetői állították össze a hivatalos tanulmányi versenyek, a Kenguru nemzetközi matematika verseny és a válogató alapján.

A közép-európai matematikai olimpia jövőre Magyarországon lesz, a veszprémi Pannon Egyetem műszaki informatikai karának rendezésében.  • Hírek
  • Hírek