Paszkál
10 °C
15 °C

Ellenállnak a kukoricabogarak a gm kukoricának

2012.09.14. 09:40

Ellenállóvá válhattak az amerikai kukoricabogarak a génmódosított kukorica hatóanyagával szemben, jelentette be az USA környezetvédelmi hivatala múlt héten. Az ügyben hamarosan részletes vizsgálat indul.

A kukoricabogár egyike az USA mezőgazdaságát fenyegető legnagyobb veszélyeknek. Lárvája főként a kukorica gyökérzetének finom szálait fogyasztja, ezzel megakadályozza, hogy a növény megfelelő mennyiségben vegye fel a fejlődéséhez szükséges vizet és tápanyagot. A kifejlett bogár a növény egyéb részeit rágja meg.

A kártevők újbóli elszaporodása tovább súlyosbíthatja az elmúlt hetven év legszárazabb nyarát nyögő idei kukorica helyzetét. A termény idei ára annak ellenére dönt rekordokat, hogy 1937 óta nem ültettek ennyi kukoricát az amerikai gazdák.

A Monsanto mezőgazdasági világcég YieldGard (MON 863) típusú kukoricáját genetikailag úgy modosították, hogy a Cry3Bb1 nevű delta endotoxin termelésével ellenállóvá váljon a kukoricabogarak északi és nyugati alfajaival szemben, amik a speciális kukorica megjelenése előtt évente 1 milliárd dolláros kárt okoztak. A YieldGardból csak az USA területén 150 000 négyzetkilométeren vetettek. A Monsanto álláspontja szerint nincs bizonyíték arra, hogy a toxinnak ellenálló kukoricabogarak terjednének. A MON 863 körül már korábban is voltak viták. Egy 2007-es vizsgálat során egy Greenpeace-közeli kutatólabor eredményei szerint az ilyen kukoricával etetett patkányok testsúlygyarapodása elmaradta kontrollcsoport eredményeitől, ami a táp káros mellékhatása is lehet. A vizsgálat eredményeit a világ számos országában hiteltelennek és megalapozatlannak ítélték.