Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Műcsőrt nyomtattak a sérült rétisasnak

2012.09.14. 14:46

Csőrprotézist kapott Szépség, a fehérfejű rétisas, akinek eredeti csőrét egy orvvadász lőtte el még 2005-ben. Az önállóan vadászni, enni, inni és tisztálkodni sem képes madarat egy észak-idahói madárkórház munkatársai mentették meg a biztos haláltól. A hét éve gondozott állat megmentésére érdekes projekt indult: Nate Calvin gépészmérnök és Jane Fink Cantwell, Szépség gondozója elhatározta, hogy csőrprotézis felhelyezésével adják vissza a sasnak a teljes élet lehetőségét.

A speciális szoftverrel megtervezett polimercsőrt 3D nyomtató segítségével hozták létre, végül egy, a fogászatban a korona rögzítésekor használt eljáráshoz hasonló módszerrel rögzítették. A két órás folyamat során apró lépésekben a madár megmaradt csőréhez igazították a műcsőrt, majd egy csap és némi ragasztó segítségével sikeresen rögzítették azt. Mivel a mostani még csak az első próbálkozás, nem volt biztos, mennyire biztosan marad majd a helyén a protézis. A beszámoló alapján azonban az első éjszakát mindenképp kibírta a csőr, sőt a sas inni és tisztálkodni is képes volt. Ennek ellenére a gondozók szerint még korai lenne visszaengedni Szépséget a vadonba, azzal meg kell várni a protézis és a rögzítési eljárás egy fejlettebb változatát.

7907091760 416ede0940

Az Egyesült Államokban történt eset sokban emlékeztet Luca, a rétisas esetére, akinek a Hortobágyi Madárkózház munkatársai illesztettek művégtagot egy korábbi balesetben megsérült, csonkolt lábára. A Hortobágyi Madárkórház Alapítvárny munkatársai csak így tudták elérni, hogy a másfél éve megsérült sas egyedül is életképes legyen. Luca lába faágak közé szorult és több helyen is eltört. Mivel a madár a baleset utáni kritikus első néhány napot a fán lógva töltötte, a kezelését végző orvosok már nem tudták megmenteni végtagot: a nyílt törések a gipsz alatt elfertőződtek, ráadásul a keringési elégtelenség is fellépett, ami szövetelhaláshoz vezetett. Az ott alkalmazott lecsatolható művégtag speciális rögzítése miatt stabilan a helyén maradt, és a madár sem tudja leszedni magáról. Ha a magyar megoldás hosszabb távon is beválik, később esztétikus műanyaggal is ellátják a nyíló-záró ujjakkal készült prototípust.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?