Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Műcsőrt nyomtattak a sérült rétisasnak

2012.09.14. 14:46

Csőrprotézist kapott Szépség, a fehérfejű rétisas, akinek eredeti csőrét egy orvvadász lőtte el még 2005-ben. Az önállóan vadászni, enni, inni és tisztálkodni sem képes madarat egy észak-idahói madárkórház munkatársai mentették meg a biztos haláltól. A hét éve gondozott állat megmentésére érdekes projekt indult: Nate Calvin gépészmérnök és Jane Fink Cantwell, Szépség gondozója elhatározta, hogy csőrprotézis felhelyezésével adják vissza a sasnak a teljes élet lehetőségét.

A speciális szoftverrel megtervezett polimercsőrt 3D nyomtató segítségével hozták létre, végül egy, a fogászatban a korona rögzítésekor használt eljáráshoz hasonló módszerrel rögzítették. A két órás folyamat során apró lépésekben a madár megmaradt csőréhez igazították a műcsőrt, majd egy csap és némi ragasztó segítségével sikeresen rögzítették azt. Mivel a mostani még csak az első próbálkozás, nem volt biztos, mennyire biztosan marad majd a helyén a protézis. A beszámoló alapján azonban az első éjszakát mindenképp kibírta a csőr, sőt a sas inni és tisztálkodni is képes volt. Ennek ellenére a gondozók szerint még korai lenne visszaengedni Szépséget a vadonba, azzal meg kell várni a protézis és a rögzítési eljárás egy fejlettebb változatát.

7907091760 416ede0940

Az Egyesült Államokban történt eset sokban emlékeztet Luca, a rétisas esetére, akinek a Hortobágyi Madárkózház munkatársai illesztettek művégtagot egy korábbi balesetben megsérült, csonkolt lábára. A Hortobágyi Madárkórház Alapítvárny munkatársai csak így tudták elérni, hogy a másfél éve megsérült sas egyedül is életképes legyen. Luca lába faágak közé szorult és több helyen is eltört. Mivel a madár a baleset utáni kritikus első néhány napot a fán lógva töltötte, a kezelését végző orvosok már nem tudták megmenteni végtagot: a nyílt törések a gipsz alatt elfertőződtek, ráadásul a keringési elégtelenség is fellépett, ami szövetelhaláshoz vezetett. Az ott alkalmazott lecsatolható művégtag speciális rögzítése miatt stabilan a helyén maradt, és a madár sem tudja leszedni magáról. Ha a magyar megoldás hosszabb távon is beválik, később esztétikus műanyaggal is ellátják a nyíló-záró ujjakkal készült prototípust.