Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Új majomfajt fedeztek fel Kongóban

MTI/Index
2012.09.14. 08:27

Színpompás majomfajt fedeztek fel amerikai kutatók a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Yale Egyetem Peabody Természettudományi Múzeumának és a kinshasai Lukuru vadvédelmi alapítványnak tudósai kutatásaikat a PLoS ONE folyóiratban ismertették.

lesula.newspecies.closeup.568
Fotó: Hart / Lukuru Alapítvány

Ez mindössze a második afrikai majomfaj, amelyet az 1980-as évek közepe óta felfedeztek – olvasható a Yale Egyetem honlapján. Az új majomfajt, a Cercopithecus lomamiensist vélhetően azért nem fedezték fel eddig, mivel a Lomami és Tshuapa folyók közötti elhagyatott, mindössze 17 ezer négyzetkilométeres területen, az erdőségekben él. A helyiek lesulának nevezik. A kutatók szerint csendes, félénk állatokról van szó, amelyek kis csoportokban élnek.

„Teljesen váratlan felfedezés volt, és amint megpillantottuk, azonnal tudtuk, hogy valami nagyon szokatlannal állunk szemben" – mondták John és Teresa Hart, a Lukuru Alapítvány biológusai, akik 2007-ben pillantottak meg egy eldugott faluban fogságban tartott egyedet. Ezt követték többéves megfigyelések a vadonban, ahol feltérképezték a majmok viselkedését, dokumentálták a környezeti viszonyokat, majd végül elvégezték az anatómiai és genetika vizsgálatokat, bizonyítván, hogy valóban egy új fajról van szó.

A cerkófmajomformákhoz tartozó Cercopithecus lomamiensis közepes testméretű, a hímek tömege 7 kilogramm körül van, a nőstények viszont lényegesen kisebbek. Arcuk csupasz, viszont szőke sörénnyel rendelkeznek, ahogy szőkés a mellkasukat borító szőrzet is. Deréktájékon nagy rőt folt vöröslik, viszont a hímek farpofái és heregolyói azúrkékben virítanak.

„Az azúrkék szín valóban szokatlan az erdőség aljnövényzetében, így a nőstények egészen biztosan észreveszik a hímeket" – jegyezte meg Kate Detwiler, a Floridai Atlanti Egyetem docense, a tanulmány társszerzője. Hozzátette: valójában nem lehet tudni, hogy mit jelent ez a szokatlan színkavalkád. A Cercopithecus lomamiensis egyedei egyaránt jól boldogulnak a fákon és a földön, és főleg gyümölcsökkel, növényekkel táplálkoznak.