Erzsébet
1 °C
4 °C

Megszületett a világ első ortigroszlánja

2012.09.18. 20:07

Egy szibériai állatkertben látta meg a napvilágot Kiara, a világ első ortigroszlánja. A kölyök apja afrikai hím oroszlán, az anyja pedig liger, vagyis az oroszlán és a tigris keveréke. A sajtó a jövevényt liliger néven emlegeti. A hibridek nevét apa-anya sorrendben adják. Például a liger és a tigon kifejezések a lion (oroszlán) és a tiger (tigris) szavakból jöttek létre úgy, hogy mindig a hím neve került előre. Ennek megfelelően a liger magyarul oroszgris, a tigon pedig tigroszlán.

A hibrid állatok szaporodását leíró Haldane-szabály szerint az A és B rokon emlősfajok keresztezésekor létrejövő AB fajhibrid egyedek hímjei nemzőképtelenek, de a nőstények termékenyek. Egy elmélet szerint a liger esetében ez azért van, mert a tigris egy olyan hormonnal rendelkezik, ami a magzati állapotban lévő ligerre hat, amelynek következtében a hím liger örökké pubertás előtti fejlődési szakaszban marad. Ezt azonban sosem sikerült bizonyítani, sőt, a hím liger tesztoszteronszintje megegyezik az oroszlánéval és bár nemzőképtelen, ha teheti, sort kerít az aktusra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?