11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26. ÉLŐ
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Ezeréves települést találtak a régészek

2012.09.21. 16:21

Egy körülbelül ezeréves település maradványait tárták fel a régészek a Fülöp-szigeteken. Az eddig ismeretlen falura Quezón tartományban, a dzsungellel borított Kamhantik-hegycsúcson, Mulanay városa közelében bukkantak rá a kutatók. Eusebio Dizón, a nemzeti múzeum régésze szerint megtalálták a kerek cölöplyukakat, amelyek sokat elárulnak az egykori falu épületeiről.

A település közelében tizenöt, mészkőből faragott négyszögletes koporsót fedeztek fel. A felfedezés azért fontos, mert ez az első bizonyíték arra nézve, hogy az adott korban a filippínók temetkezési szokásai sokkal fejlettebbek voltak, mint korábban feltételezték, valamint fémeszközöket alkalmaztak a mészkő megmunkálásához. A korábbi régészeti leletek arról tanúskodtak, hogy egy évezreddel ezelőtt a filippínók fakoporsókban temetkeztek az ország északi, hegyvidéki részén, másutt pedig kerámiakoporsókat és urnákat használtak.

A kőkoporsók az Egyiptomban és Európában feltárt szarkofágokhoz hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy a Fülöp-szigeteken talált koporsók teljesen dísztelenek, dobozszerűek. A kutatók emellett cserépedény-töredékek ezreit, fémtárgyakat, valamint emberi és állati csontmaradványokat is felfedeztek. Az öthektáros régészeti helyszínnek eddig csak egy kis részét tárták fel, így az archeológusok reményei szerint további mészkőszarkofágok, valamint más leletek felbukkanására is lehet számítani.  • Hírek
  • Bankszámla