Újabb lakható bolygót azonosítottak

2012.09.21. 18:50

Újabb lakhatónak tartott bolygót azonosított egy nemzetközi kutatócsoport, amely négyszáz vörös törpecsillagot és a hozzájuk tartozó planétákat elemezte. A tudósok Xavier Bonfils, a grenoble-i Joseph Fourier Egyetem asztrofizikusának irányításával a Chilében lévő Európai Déli Obszervatórium (ESO) 3,6 méter átmérőjű teleszkópjára szerelt nagy pontosságú spektrográffal, a HARPS-szal (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) végezték a vizsgálatokat.

A most felfedezett szuperföld, a Gliese 163c katalógusjelű csillag lakhatási zónájának a peremén található, azaz a hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felületén. A Gliese 163c társával a Gliese 163 katalógusjelű csillag körül kering, amely 50 fényévnyire, az Aranyhal (Dorado) csillagképben található. A kutatók találtak arra utaló jeleket is, hogy a bolygórendszernek egy harmadik tagja is lehet, de egyértelműen még nem sikerült bizonyítani a létét.

A Gliese 163c tömege hétszeresen múlja felül a Földét, és akár kőzetbolygó is lehet, vagy zsugorított gázóriás. Xavier Bonfils szerint nem tudjuk biztosan, hogy Föld-szerű bolygóról van-e szó. Az ilyen tömegű planéták lehetnek kőzetbolygók, óceánbolygók, vagy a Neptunuszhoz hasonlító égitestek. A lakhatósági zóna belső peremén lévő Gliese 163c huszonhat nap alatt kerüli meg szülőcsillagát, amely lényegesen haloványabb, mint a Nap. A másik bolygón, a Gliese 163b-n egy év mindössze 9 napig tart, míg a harmadik, feltételezett planéta távolabb keringhet.

A Puerto Ricói Egyetem kutatói, akik létrehozták az élhető bolygók katalógusát, listájukon az ötödik helyre sorolták a Gliese 163c planétát. Az első hat helyen lévő közül négy bolygót tavaly fedeztek fel, ezek a Kepler-22b, a Gliese 667Cc, a HD 85512b és a Gliese 163c.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás