Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Baktériumtelepek szállták meg a szárazföldet 2,7 milliárd éve

2012.09.25. 16:08

A Washington Egyetem kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy a mikroszkopikus élet már 2,75 milliárd évvel ezelőtt meghódította a szárazföldet. Az általános vélekedés szerint a szárazföldi élet limitált volt az ózonréteg hiánya miatt, mely elnyeli az ultraibolya sugárzást. Az ózonréteg néhány száz millió évvel később alakult ki.

Az egyetem kutatói szerint a mikrobák már jóval korábban elterjedtek a szárazföldön, oxigént és piritet hozva létre, ez utóbbi egy vasat és ként tartalmazó szulfidásvány, gyakran előforduló ásványfajta. A pirit volt az, mely ként juttatott az óceánokba. Eva Stüeken doktorandusz szerinte ez azt mutatja, hogy a szárazföldi élet nem csak néhány helyet volt jelen a Föld felszínén. Globális szinten is fontos pillanat volt, amikor a ként és a molibdént az óceánba mosták a hullámok. Valószínűleg ez okozta az élet elterjedését az óceánokban.

A kén persze máshogy is az óceánokba juthatott, például vulkáni tevékenységgel. De a bizonyítékok szerint a molibdén ugyanabban az időben került az óceánokba, amiből arra következtetnek, hogy mindkét anyagot baktériumok szabadították fel, ahogyan lassan szétbomlasztották a parti köveket.

Ha igaz az elmélet, akkor a mikroorganizmusok sokkal korábban oxigént juttattak a légkörbe, mint azt korábban gondolták, az úgynevezett Nagy oxigenizációs esemény 2,4 milliárd éve történt. Ekkor került elegendő mennyiségű oxigén a levegőbe és teret engedett az élet elterjedésének.

Ugyanakkor a kén jelenléte a tengeri mikrobákat metán előállítására bírhatta, ami visszavethette a légköri oxigén felhalmozódását. Valószínűleg hatalmas mennyiségű oxigén semmisült meg, miután reakcióba lépett az óceánokból felszabadult metánnal. Ez azonban a mostani elméletet erősíti, Stüeken szerint több száz millió év kellett ahhoz, hogy az oxigén koncentrációja kellően magas legyen. A kutatás alatt a tudósok a kén mennyiségét vizsgálták az üledékes kőzetekben, több különböző projektből származó kőzetet vizsgáltak meg, összesen 1194 mintát néztek meg.