Csongor
0 °C
9 °C

Rekordszámú látogató a Kutatók Éjszakáján

2012.10.01. 17:27
A Tempus Közalapítvány hetedik alkalommal rendezte meg a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.

A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat látogatottsága várakozáson felüli volt. Pénteken a vidéki helyszíneken a tavalyinál átlagosan 20 százalékkal többen vettek részt, a fővárosban pedig körülbelül tizenkétezer látogató fordult meg a 36 helyszínen.

Az eseményt szervező Tempus Közalapítvány hivatalos közleményben számolt be az eseményről; ebben kiemelték, hogy 2006 és 2011 között háromezerről közel negyvenötezerre nőtt a látogatók száma. Az idén 29 város 60 intézménye nyitotta meg a kapuit, és a szervezők becslése szerint több mint ötvenezer látogató volt kíváncsi a kutatók munkájára. A tavalyihoz képest nőtt a fiatalok aránya, az egyetemisták és 26-40 éves korosztály volt a legaktívabb, de idén is érkeztek egész családok, és az idősebb korosztály is képviseltette magát. A regisztrációs programok szinte minden helyszínen százszázalékos telítettséggel zajlottak.

DNS-minta a nyakláncon

Az érdeklődők kora délutántól egészen hajnalig válogathattak a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. Idén a korábbiaknál többen érkeztek előre megtervezett menetrenddel. A Tempus Közalapítvány a közleményében megjegyezte, hogy a rendezvénysorozat elérte célját; egyre többen kíváncsiak arra, hogy kik azok az emberek, akik a napi életünket meghatározó dolgokat kitalálják.

A gödöllői Szent István Egyetem Pókok és emberek című programja minden korcsoportot megmozgatott: a legfiatalabb és a legbátrabb póksimogató egy alig több mint egyéves kislány volt. Az egyetem laborjaiban humán DNS-t is izolálhattak az érdeklődök, és saját DNS-üket egy kis csepp alakú üvegcsében, nyakláncra felfűzve vihették haza. A helyszíni programok egyébként mindenütt nagy sikert arattak Gödöllőtől Miskolcon át Budapestig. Szarvason a Halászati és Öntözési Kutatóintézet több, hatszáz literes akváriumban máskor nem látható halakkal mutatta be, hogy milyen érdekes is a vizek világa. A vendégek láthattak barramundit, nílusi tilápiát és persze a különleges tokféléket.

Menekülnek a bolhák a dohányfüst elől

A Semmelweis Egyetem is látogatószám-rekordot döntött: az egyetem programjára több mint négyezer látogató volt kíváncsi, akik 30 intézet 132 programját tekinthették meg, és olyan helyekre is bejuthattak, ahová máskor nem. A bátrabbak a bonctermeket látogatták meg; megtudhatták hogyan lehet csontok alapján azonosítani az áldozatot. Mások kipróbálhatták, hogy milyen lézerrel műteni vagy  disznószívet varrni, de akár életet is menthettek. Kiderült az is, hogyan lehet hibernálással újszülötteket kezelni vagy virtuális valóssággal fóbiákat gyógyítani.

Délutántól éjfélig hosszú sorok álltak a szűrővizsgálatokhoz. A szájrákvizsgálatot pár óra alatt több mint száz érdeklődőn végezték el, és nagyon népszerű volt a mindennapokban nem elérhető érfalrugalmasság-mérés is. A Központi programokra, a Műjégpályára többségében családok jöttek: látványos kísérleteket, például a dohányfüst elől menekülő bolhákat is láthattak. Közel háromszázan töltötték ki az egyetem prevenciós kérdőívét, amelyből kiderült, hogy a látogatók nagy része nem dohányzik és alvászavaruk sincs, de csak 40 százalékuk sportol rendszeresen és 77 százalékuknak önértékelési zavara van.

Sajátos programok, híres résztvevők

A Budapesti Corvinus Egyetemen az Illóolajok, házi parfümkészítés című program volt a legnépszerűbb. Az Óbudai Egyetem 77 programja 7 helyszínen zajlott, a legnépszerűbbnek a tésztahíd bemutatása, teherbírásának mérése és terheléses törése bizonyult. A Budapesti Műszaki Egyetemen kiderült, hogy több ezer különböző baktériumtörzset és gombákat őriznek kémcsövekben az egyetemen, azért, hogy bármikor elővehessék és továbbtenyésszék őket, amennyiben segítségükkel gyógyszereket, sajtokat vagy akár sört szeretnének gyártani.

A programokon részt vett Czeizel Endre genetikus, Zacher Gábor toxikológus, Németh Lajos meteorológus, Oroszi László feltaláló, Mérő László matematikus, emellett szinte minden helyszínen látványos fizikai és kémiai kísérletekkel készültek a szervezők.