Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Hibák százait találtak európai erőművekben

2012.10.03. 15:55

Több száz biztonsági hibát tárt fel az európai atomerőművekben az a felmérés, amit a Fukusimai erőmű katasztrófája után rendelt el az Európai Bizottság (EB) Európa 143 erőművében. A kedden kiszivárgott jelentéstervezet szerint a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (ún. stresszteszt) eredménye alapján „lényegében minden erőműnek további biztonsági fejlesztésekre van szüksége”. A javítások nagyjából 25 milliárd euróba (7150 milliárd forintba) kerülnének.

A jelentés – amelynek végleges verzióját csütörtökön teszik közzé – megállapította, hogy több erőműben a mai napig nem fejeződtek be azok a fejlesztések, amiket a Three Mile Island-i és a Csernobili atomerőművekben bekövetkezett balesetek után rendeltek el a biztonság fokozása érdekében az 1970-es, 80-as években. Hozzáteszik, hogy Európában negyvenhét olyan erőmű található, aminek harminc kilométeres körzetében több mint százezren élnek.

A BBC információi szerint a jelentés speciális hibákat tárt fel Franciaországban. Az ország 58 atomerőműve az teljes áramellátás 75-80 százalékát adja, Francois Hollande francia elnök ígérete szerint viszont ez az arány 2025-re 50 százalékra csökken. Az elnök alig két hete jelentette be, hogy 2016 végére bezárják az ország legrégebbi erőművét. A fessenheimi erőművet korábban sok kritika érte az európai zöldek részéről, márciusban egyszer le is állították, szeptember elején pedig két munkás szenvedett könnyebb égési sérüléseket a kitörő gőz miatt.

A jelentés szerint a nagy-britanniai erőművek sem felelnek meg a biztonsági előírásoknak, az ország legtöbb atomerőművében például nincs másodlagos irányítóterem arra az esetre, ha az irányítóterem sugárszennyezetté válna. A brit energiahivatal szerint nincs rá bizonyíték, hogy az országban található erőművek nem biztonságosak, ennek ellenére a kormány nemrég további biztonsági fejlesztéseket hagyott jóvá.

A Paksi Atomerőmű Zrt. április 26-án kiadott közleménye szerint a stresszteszt alapján „a paksi atomerőmű ellenállóképessége megfelelő a feltételezett kulcseseményekkel, külső veszélyeztető tényezőkkel szemben, így azonnali beavatkozásra nincs szükség.„ Az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának szakértői (European Nuclear Safety Regulators Group - ENSREG) „megállapították, hogy a magyar felülvizsgálat és az arról készült jelentés kellően alapos, a nemzetközi felülvizsgálat során nem tártak fel olyan biztonságnövelési lehetőséget, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe, az elhatározott intézkedéseket pedig megfelelőnek tartották.”

Az atomenergia ellenzői szerint azonban a felmérés nem volt elég alapos, a stresszteszt ugyanis nem vizsgálta többek között az elöregedő technológiából fakadó lehetséges problémákat, sem pedig az emberi hiba vagy egy terrortámadás lehetőségét. A 2011. március 11-i földrengés és ezt követő cunami a fukusimai erőmű hűtőrendszerének meghibásodását okozta, ami három reaktor leolvadásához vezetett. A tragédia után világszerte kiéleződtek az atomenergiát övező viták, Németország pedig bejelentette, hogy 2022-re az ország összes atomerőművét leállítják.  • Vennék
  • Hírek