Ausztrália óriás rádióteleszkópot avatott

2012.10.06. 07:43

Ausztrália pénteken óriás rádióteleszkópot avatott az ország nyugati részében lévő sivatagban: a berendezés segítségével a csillagászok távoli galaxisokat fedezhetnek fel és minden korábbinál pontosabban tárhatják fel a világegyetem mélységeit. Az Australian SKA Pathfinder névre hallgató távcsövet a nyugat-ausztráliai sivatagban lévő Murchinson radioasztronómiai obszervatóriumban állították fel: 36, egyenként 12 méter átmérőjű antennája van.

A gigászi berendezés, amelynek a költsége 140 millió ausztrál dollár (31,2 milliárd forint), a már működő teleszkópokénál nagyobb sebességgel pásztázhatja az égboltot. Nagy érzékenységű antennái a Tejútról érkező leggyengébb sugárzást is képesek észlelni, így információkat képeset szállítani a távoli galaxisokról is. A teleszkóp rádióhullámainak tanulmányozásával a csillagászok egyedülálló információkat kaphatnak a világűrről Brian Boyle, a Brit Nemzetközösség Ipari és Tudományos Kutató Szervezetének igazgatója szerint.

A hullámok "tájékoztatást adhatnak a csillagok létrejöttében szerepet játszó gázokról és olyan egzotikus jelenségekről, mint a pulzárok és kvazárok, kitágítva így a világegyetem fizikai törvényeivel kapcsolatos ismereteink határait" – mondta Brian Boyle. A radioasztronómia az univerzum keletkezéséről tájékoztat bennünket – tette hozzá. Chris Evans ausztrál tudományügyi miniszter szerint a teleszkóp, amely 50 évre biztosít kutatási lehetőséget Ausztráliának, az egyik legnagyobb teljesítményű a világon, és a kapacitása messze meghaladja a már működőkét.

A 2,5 milliárd dolláros (544 milliárd forintos) SKA (Square Kilometre Array) nevű, több ezer antennát összekötő távcsőhálózat-programban, amelynek az építése 2016-ban kezdődik, a Dél-afrikai Köztársaság és Új-Zéland is részt vesz. A program célja a szupernóvák, sötét lyukat, sötét energia, és a világegyetem 14 milliárd évvel ezelőtti keletkezése nyomainak a kutatása. Csupán az ausztráliai teleszkóp adatait 130 intézmény mintegy 330 tudósa tanulmányozza – közölte a miniszter az ABC rádióban.  • Hírek
  • Bankszámla