Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Milliókat ér Einstein istentagadó levele

2012.10.08. 15:22

Az eBay online aukciós oldalon lehet licitálni jövő héttől Albert Einstein (1879-1955) kézzel írott levelére, amelyben Istenről alkotott nézeteit fejti ki a világhírű fizikus. A relativitáselmélet atyja halála előtt egy évvel írta az „Isten-levélként" emlegetett dokumentumot, amelynek irányára 3 millió dollár (665 millió forint). A levél egyedülálló bepillantást enged a világ egyik legbriliánsabb elméjének vallásról, Istenről és törzsi szervezetekről alkotott nézeteibe.

„Einstein mindezt élete vége felé írta, emberöltőnyi tanulással és elmélkedéssel a háta mögött" – mondta Eric Gazin, az internetes licitet lebonyolító Los Angeles-i Auction Cause elnöke. A fizikus 1954. január 3-án vetette papírra a levelet, német nyelven. Sorait Erik Gutkind filozófusnak szánta, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: a bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét.

„... Az Isten szó számomra nem más, mint az emberi gyengeség kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, de mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről" – fogalmazott irományában a német származású tudós, aki 1921-ben kapott fizikai Nobel-díjat.

A dokumentumot annak eredeti borítékjában bocsátja árverésre a neve elhallgatását kérő jelenlegi tulajdonos, aki 404 ezer dollárért (89,5 millió forint) vásárolta meg a levelet a Bloomsbury Auctions 2008-as londoni árverésén. Az irományt azóta az egyik közintézmény klímaberendezéssel felszerelt pincéjében tárolták.

Gazin szerint bár a kiindulási árat 3 millió dollárban szabták meg, a levél leütési ára ezen összeg akár két-, háromszorosa is lehet. Az érdeklődők október 8. és 18. között licitálhatnak a www.einsteinletter.com címen. „A levél történelmi jelentőségére és az Einstein-relikviák iránti érdeklődésre való tekintettel adtuk meg ezt az irányárat" – mondta Gazin, hozzátéve, hogy tíz évvel ezelőtt több mint 2 millió dollárért (443,4 millió forint) cserélt gazdát a fizikus árverésre bocsátott, hasonló jelentőségű levele.