Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Magánűrhajó indult az űrállomásra

2012.10.08. 10:18

Teherszállító magánűrhajó indult az Egyesült Államokból helyi idő szerint vasárnap este a Nemzetközi Űrállomásra. A SpaceX amerikai cég által legyártott Dragon egy Falcon-9 hordozórakéta segítségével állt pályára annak a 12 repüléses sorozatnak a részeként, amelyről a cég az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) állapodott meg.

A floridai Cape Canaveral űrtámaszpontról végrehajtott kilövést irányító tisztviselők sikeresnek minősítették az űrhajó indulását. A Dragon szerda délután kapcsolódik össze az űrállomással.

Az űrhajó a tervek szerint három hetet tölt az űrállomáson, és a hónap végén tér vissza a Földre, szintén teherszállítmánnyal. Mostani rakományának súlya 453,6 kilogramm, a szállítmány egyebek között űrkutatási eszközökből és az űrállomás hatfős legénységének szánt jégkrémből áll.

Visszaúton a Dragon a tervek szerint az űrhajósok vérmintáit is magával hozza majd. Jelenleg ez az egyetlen teherűrhajó, amely visszafelé is tud rakományt szállítani, mert visszatéréskor nem semmisül meg. Ez egyébként a Dragon második útja: az elsőre – még teher nélkül – májusban került sor. A következőt januárra tervezi az amerikai cég.

A kaliforniai SpaceX és a NASA közötti megállapodás alapján a Dragon összesen 12 alkalommal visz rakományt az űrállomásra, és az űrhivatal 1,6 milliárd dollárt fizet ezért. A 6 tonna tömegű, 5,9 méter hosszú és 3,6 méter átmérőjű Dragon a SpaceX tervei szerint később embereket is szállíthat.