Klaudia
0 °C
12 °C

Rekord méretű a jégpáncél az Antarktisznál

2012.10.12. 16:37

Két héttel azután, hogy az Északi-sarkkörnél negatív rekordot döntött a jégréteg nyári visszahúzódásának mértéke, a déli féltekén minden eddiginél nagyobb jégpáncél alakult ki az Antarktiszt övező tengereken.

Téli maximumán a jég összesen 19,44 millió négyzetkilométert borított be, szemben a 2006-os korábbi rekorddal, amikor a tenger 19,39 millió négyzetkilométeren volt befagyva. A szeptember 26-án készült műholdas felvételen a jégtáblák – amelyek összekapcsolódnak a szárazföldi gleccserekkel, de az óceánon lebegnek – halványszürkék, míg a szárazföld sötétszürke. A sárga körvonal pedig a tengeri jég kiterjedésének 1979 és 2000 közötti átlagát jelzi.

antarcticsea

Claire Parkinson és Donald Cavalieri, a NASA Goddard Űrközpont munkatársai egy nemrég publikált tanulmányban azt írták, hogy évente körülbelül 17 100 négyzetkilométerrel nőtt a tengeren a jéggel borított terület 1979 és 2010 között. A legnagyobb növekedést a Ross-tengeren, kisebb bővülést a Weddell-tengeren és az Indiai-óceánon mutatták ki. Ezzel egy időben a Bellingshausen- és Amundsen-tengeren csökkent a jégmező kiterjedése.

Idén is jól látszik a két félteke közti ellentét, és az a hosszú távú trend, hogy az északi jégréteg folyamatos visszahúzódik, az antarktiszi jég pedig egyre nagyobb kiterjedésű, mondta Parkinson. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a változás nem ugyanakkora: az Északi-sarkkörnél sokkal nagyobb mértékű a veszteség, mint az Antarktisznál tapasztalt bővülés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!