Furcsa porszemcséket talált a Curiosity

2012.10.19. 11:21

Különös, fehér színű porszemcsékre bukkant a Curiosity űrjármű a Marson. A mozgó laboratórium, ami az élet nyomait kutatja a bolygón, csütörtökön látott hozzá a marsi homok tanulmányozásához. A kiemelt, apró tablettányi minta vizsgálata azonban rövid időre leállt, mert a NASA tudósait zavarba hozta, hogy a Curiosity ásója által vájt lyukban szokatlanul világos színű porszemcséket pillantottak meg.

Mars Curiosity Hugh 4
Fotó: NASA

A kutatók először arra gondoltak, hogy a furcsa szemcsék esetleg a Mars-járóról kerültek oda, de végül megállapították, hogy a korábban megfigyelt marsi mintáktól eltérő anyagról van szól. Teljesen nem zárták ki, hogy a földi berendezés által okozott szennyezéssel van dolguk, de a szakemberek zöme úgy véli, hogy a szemcsék természetes képződményhez tartoznak, például egy ásványhoz, amit a robotkar ásója tört össze a minta kiemelésekor. A NASA kutatói a biztonság kedvéért utasították a járművet, hogy egy másik helyről emeljen ki új mintát. A mostani kutatás célja a marsi homok ásványi összetételének kiderítése.

A Curiosity (hivatalos elnevezéssel: Marsi Tudományos Laboratórium) három hete új kőzetfajtát talált. A vizsgálat eredményét múlt héten jelentették be a Mars-programban részt vevő tudósok. Az új kőzet összetételében nem a korábbi marsi mintákhoz, hanem inkább egy Földön található ritka vulkáni kőzethez hasonlít az elemzések szerint.  • Tippek
  • Lakáshitel