Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Nincs élet a Vosztok-tó első mintáiban

2012.10.19. 16:33

Az ősi, húszmilió éve elzárt Vosztok-tóból tavaly februárban fúróval kiemelt jégréteg az első elemzések szerint nem tartalmaz a tóból, a feltörő vízből származó mikrobákat – jelentette Szergej Bulat, a szentpétervári Nukleáris Fizikai Intézet kutatója.

Ez alapján a Vosztok-tó felső rétegében nincs élet, ez viszont nem jelenti azt, hogy mélyebben se lenne. Bulat és csapata a keddi, Svédországban tartott European Workshop on Astrobiologyn jelentette be ezeket a saját bevallásuk szerint kezdetleges eredményeket.

A kutatócsoport megszámolta a mintákban található mikrobákat, és megvizsgálta őket, hogy megállapíthassák rendszertani besorolásukat. Milliliterenként kevesebb mint 10 mikrobát találtak, körülbelül ennyi várható tisztított szobájukban is. A négyféle mikrobát találtak, ebből három egyértelműen a fúróolaj összetevőiből származik, a negyedik egyelőre ismeretlen, azonban valószínűleg az is a kenőanyagból van.

Bulat szerint tiszta mintákat szerezhetnek majd a fagyott jégből, amikor véget ér a fúrás. Erre valószínűleg legkorábban 2013 májusában kerül sor, ha a következő, december-januári expedíciónál minden rendben zajlik.